Lea og Albert går i gymnasiet: Nemt at snyde hvis man vil

På Christianshavn Gymnasium rører det ikke eleverne, at de bliver budt velkommen tilbage fra ferie med truslen om hårdere straffe ved eksamenssnyd.

Albert og Lea fra Christianshavn Gymnasium ryster ikke i bukserne over udsigten til hårdere straffe ved eksamenssnyd. (Foto: Esben Rud Ammundsen © dr)

I skolegården på Christianshavn Gymnasium i København sidder Albert Skovgaard Bisgaard og Lea Strother. De er lige startet i 3.g, og snart står de over for de afgørende eksaminer, der kommer til at bestemme, hvilket karaktergennemsnit de forlader gymnasiet med.

Eksaminer, der ifølge rektorer og politikere kan være både lette og fristende at snyde til, og derfor skal der være hårdere sanktioner mod netop dem, der gør det; snyderne. Det skriver Berlingske i dag.

Og det kan godt lade sig gøre at snyde, mener de to 3.g’ere.

- Der går kun et par enkelte censorer rundt, og vi sidder over hundrede elever i lokalet, så jeg tror ikke, der er nogen, der opdager, hvis man lige går på nettet, siger Lea Strother.

Selv ikke hvis gymnasiet vælger at lukke ned for internetforbindelsen under eksamen, tror de to elever, det kan undgås helt.

- Man kan bare smide et simkort i computeren, så er man på, forklarer Albert Skovgaard Bisgaard.

De understreger begge, at de aldrig selv har følt sig fristede til at snyde. Desuden forklarer de, at flere af de skriftlige eksaminer ligner de opgaver, de arbejder med i den daglige undervisning, og derfor er der alligevel ingen grund til at risikere noget ved at gå på nettet.

Nyt forslag er fair nok

Derfor skræmmer udsigten til hårdere sanktioner, som eksempelvis at bortvise elever fra gymnasiet, hvis de fanges i at snyde under eksamen, hverken Lea Strother eller Albert Skovgaard Bisgaard.

- Vælger man at snyde, så må man også tage konsekvenserne. Og hvis konsekvenserne er givet på forhånd, så er der vel ikke noget at brokke sig over. Jeg ser det ikke som en løftet pegefinger til mig, men til dem, der snyder, siger Albert Skovgaard Bisgaard.

De to er dog i tvivl om, hvorvidt hårdere sanktioner, som et politisk flertal lægger op til, kan være med til at afskrække nogle af snyderne.

- Jeg tror, at dem, der har tænkt sig at snyde, de snyder. Og det er ikke 12-tals eleverne, men dem, der ikke går op i gymnasiet, siger Albert Skovgaard Bisgaard.

Lea Strother håber på, at truslen om at blive smidt ud kan have en effekt.

- Jeg ser også gymnasiet som et socialt sted, hvor man har sin omgangskreds, og hvis man kan blive smidt ud, kan det måske afholde nogle fra at snyde, siger hun.

Begge er de enige om, at man aldrig helt kan undgå eksamenssnyd. Så skal den bærbare computer skiftes ud med papir og blyant, og det vil være et stort skridt tilbage.

- Det ville slet ikke gå at skrive mange siders fristil i hånden, griner Lea Strother.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk