Ledelsen på Aarhus Universitetshospital erkender nu, at kræftsyge patienter har fået forkert besked om deres mulighed for at blive opereret i udlandet.
Det fortæller lægefaglig direktør på hospitalet, Claus Thomsen.
- Det er en forkert information, vi har givet dem. Det er jeg virkelig ked af. Det er forkert, vi ved det, siger han.
- Sammen med regionen ser vi på, dels hvordan vi kan følge op, dels hvordan vi kan sikre os, at der ikke fremadrettet bliver givet forkert information.
Indrømmelsen kommer, efter DR tidligere på ugen har kunnet fortælle, at flere patienter med fremskreden tarmkræft har fået forkert besked om mulighederne for en operation i udlandet.
- Der har været en forkert instruks i afdelingen, og det er tydeligt, at der er nogle patienter, der ikke er blevet informeret korrekt om deres rettigheder, siger Claus Thomsen.
Kan man som patient godt føle sig tryg, hvis man kommer herud på hospitalet?
- Ja, det kan man. Vi har sikret os nu, at vi giver den rigtige information.
Sundhedsminister kaldte forkert informering for ulovlig
Sundhedsminister Sophie Løhde (V) sagde i TV Avisen tordag aften, at der vil være tale om et klokkeklart lovbrud, hvis patienter med fremskreden tarmkræft har fået forkert besked om deres muligheder for at blive opereret i udlandet.
- Hvis det er korrekt, at Region Midtjylland ikke har fortalt patienter, at der er en mulighed for at komme i behandling i udlandet, men at man mister sin plads på ventelisten i Danmark, hvis man gør brug af det, så er det ikke lovligt.
Af interne dokumenter, som DR har fået indsigt i, fremgår det, at ledelsen på mave- og tarmkirurgisk afdeling flere gange har instrueret afdelingens læger i strid med reglerne.
Lægerne har fået at vide, at de skulle tilbyde patienterne, at hospitalet kunne undersøge, om der var mulighed for at blive opereret i udlandet.
Men hvis patienterne sagde ja til, at det blev undersøgt, ville de miste den operationstid, de havde fået på afdelingen.
Sophie Løhde sagde i aftes, at det er ulovligt, hvis I har haft denne praksis. Hvordan vil du betegne den praksis, I har haft?
- Den vil jeg betegne som forkert. Og det er vi ved at rette op på, siger Claus Thomsen.
Sundhedsministerens udmelding bliver bakket op af en række eksperter, DR har talt med.
Klokken 14 i dag har Sophie Løhde inviteret til pressemøde om "udfordringer på kræftområdet".
Pressemødet er blevet indkaldt, efter sagen fra Aarhus Universitetshospital er kommet frem.
Kræftpatienter har ret til henvisning
Kræftpatienter har ret til at blive opereret senest to uger efter, at de er blevet henvist til en operation. Hvis ikke de tilbydes operation inden for den periode, har de ret til at blive henvist til et andet hospital.
Men fordi patienterne med fremskreden tarmkræft typisk ikke kan behandles andre steder i Danmark end på netop Aarhus Universitetshospital, skal de henvises til operation i udlandet, hvis de ønsker det.
Ifølge interne dokumenter, som DR har fået adgang til, har flere tarmkræftpatienter dog ikke fået et konkret tilbud om at komme til udlandet, selvom Aarhus Universitetshospital først kunne tilbyde en operation efter to uger.
293 patienter har ventet for længe på operation
I søndags kunne DR afsløre, at ventetiden for nogle patienter med fremskreden tarmkræft på mave- og tarmkirurgisk afdeling på Aarhus Universitetshospital er vokset over det seneste år og nu er op til otte uger lang.
Den lange ventetid betyder for nogle patienter, at kræften har spredt sig så meget, når de endelig kommer på operationsbordet, at lægerne må opgive at operere.
En redegørelse fra Region Midtjylland, der har ansvaret for Aarhus Universitetshospital, viste i går, at hele 293 kræftpatienter har ventet for længe på en operation på mave- og tarmkirurgisk afdeling. Det er sket i perioden fra januar 2022 til februar 2023.