Ledende medlem af nynazistisk forening fængslet for hærværk på jødisk gravplads i Randers

Sigtede Jacob Vullum Andersen har en ledende rolle i Den Nordiske Modstandsbevægelse.

Flere end 80 gravsten var malet med grøn graffiti, og enkelte gravsten var væltet på gravpladsen, der ligger på Østre Kirkegård i Randers. (Foto: Bo Amstrup © Scanpix)

Politiet mistænker et 38-årigt ledende medlem af den nynazistiske organisation Den Nordiske Modstandsbevægelse for at medvirke til at overhælde 84 jødiske gravsten på en kirkegård i Randers med grøn maling.

Der er tale om Jacob Vullum Andersen, der har en ledende post i organisationen, som betegner sig som en "revolutionær nationalsocialistisk kamporganisation".

Jacob Vullum Andersen står endvidere som ejer af organisationens CVR-nummer.

Han er ligeledes sigtet for at have medvirket til at begå hærværk på en bygning tilhørende Sparekassen Kronjylland i Randers.

Det er netop kommet frem i et grundlovsforhør i Retten i Randers, hvor han blev varetægtsfænglset i fire uger.

- Der er tale om hærværk med en strafferamme på seks år, sagde dommer Marianne Sonne ved afgørelsen.

I og med at politiet mener, at den 38-årige og en 27-årig formodet medgerningsmand havde til hensigt at forhåne en bestemt befolkningsgruppe, er de også er sigtet for at overtræde straffelovens paragraf 266 b. Denne paragraf bruges blandt andet ved hadforbrydelser.

Alle episoderne er sket i forening mellem de to sigtede, lyder det fra politiet.

Der var lukkede døre ved grundlovsforhøret, hvorfor offentligheden ikke kunne høre de to sigtedes forklaringer.

Begge sigtede nægter sig skyldige.

Da dommeren læste kendelsen om varetægtsfængslingen op, kom det dog frem, at der er begrundet mistanke mod de to sigtede, fordi politiet har fundet olivengrøn maling og pensler samt en sms-udveksling mellem de to, der handler om maling i en ballon.

Samtidig er der hos begge sigtede fundet jakker med maling på, mens der hos den ene er fundet sko med maling på.

Begge de sigtede kærede kendelsen til landsretten.

Har givet interview om sagen

Den Nordiske Modstandsbevægelse er også kendt som Nordfront og har selv omtalt hærværkssagen i Randers og flere andre sager om chikane mod jøder i weekenden på sin hjemmeside.

Jacob Vullum Andersen er selv blevet interviewet om sagen af TV 2 Østjylland, hvor han ikke ville påtage sig sig ansvaret for weekendens hærværk. Derimod ville han kalde hærværkssagerne for positive.

Israels ambassadør Benny Dagan inspicerer stenene, som i weekenden blev overmalet med grøn maling på Østre Kirkegård i Randers. (Foto: Bo Amstrup © Bo Amstrup)

- Vi synes, det er positivt, at folk omsider er begyndt at vågne op til en erkendelse af, at magtjøder og jødisk infiltration i samfundet er yderst skadelig og uønsket, skrev Jacob Vullum Andersen.

Poserer med nazi-flag

Han fortalte videre, at der ikke var givet ordre fra organisationens side.

- Om enkeltpersoner, om de måtte være en del af Modstandsbevægelsen, sympatisører eller helt udenforstående, har benyttet dagene omkring årsdagen for Krystalnatten til at aktionere mod jøder og jødisk magt, ved vi ikke, skrev han videre til mediet.

På sociale medier kan man se, at Jacob Vullum Andersen har et forhold til nazismen. Blandt andet har en et billede, hvor han poserer foran et nazikors.

Han har ligeledes en gasmaske på et billede, hvor der er påklistret et klistermærke for Nordfront, og han har et billede, hvor han angiveligt drikker af en kop med nazikors-motiv - lige som der også er flere billeder af skarpe våben på hans profil på et socialt medie.

Og så har han endelig et billede af en ung nazist, hvor der står 'nazist til det sidste'.

Facebook
Twitter