Ledende medlem af nynazistisk forening tiltalt for hærværk på jødisk gravplads i Randers

De to mænd blev løsladt 4. marts.

Det var den 9. november sidste år, at den jødiske gravplads på Østre Kirkegård i Randers blev udsat for omfattende hærværk. (Arkivfoto) (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

To mænd på 27 og 39 år er blevet tiltalt for hærværk mod 84 jødiske gravsten i Randers samt for at have overmalet en regnbuefarvet bænk i Aarhus.

Den ene af de to mænd er Jacob Vullum Andersen, der har en ledende post i den nynazistiske organisation Den Nordiske Modstandsbevægelse.

Bevægelsen betegner sig som en 'revolutionær nationalsocialistisk kamporganisation'. 39-årige Jacob Vullum Andersen står endvidere som ejer af organisationens cvr-nummer.

Begge mænd nægter sig skyldige.

Klistermærke med 'jude'

Det var den 9. november sidste år, at den jødiske gravplads på Østre Kirkegård i Randers blev udsat for det omfattende hærværk.

De mange gravsten blev overmalet med grøn maling, flere sten blev væltet og et klistermærke i form af en jødisk davidsstjerne med teksten 'jude' blev klistret på den ene gravsten.

Den samme nat blev der kastet maling mod en davidsstjerne, der er afbildet på en husfacade i Randers.

Chattede på krypteret tjeneste

Ifølge anklageren i sagen, Cathrine Brunsgaard, er det en meget alvorlig sag.

- Der er tale om planlagte og særdeles grove angreb mod forskellige grupper af mennesker alene på grund af deres race, tro, hudfarve eller seksualitet.

I pressemeddelelsen fortæller hun, at de tiltalte har chattet med hinanden om handlingerne på en krypteret kommunikationstjeneste.

- Det er én af grundene til, at vi mener, at der er beviser for, at der er tale om planlagte og koordinerede handlinger, og at kriminalitet har baggrund i andres etniske oprindelse, tro eller seksuelle orientering, siger hun.

Politiet har gennem efterforskningen siden hærværket i Randers koblet mændene sammen med flere kriminelle forhold.

Derfor er de begge også tiltalt for i juni sidste år at have overmalet en regnbuefarvet bænk på Stadion Allé i Aarhus.

På hjemmesiden nordfront.dk omtalte de efterfølgened aktionen med en nedværdigende og forhånende tekst om homoseksuelle.

Politiet oplyser, at yderligere tre mænd er sigtet i sagskomplekset. Deres sager behandles separat, og der er endnu ikke taget stilling til, om de bliver tiltalt.