Leder af café for hjemløse: Det er et rystende menneskesyn

Morgencaféen for Hjemløse i København har flere gange oplevet, at der ikke bliver sendt en ambulance, hvis det drejer sig om en hjemløs.

En café for hjemløse har gentagne gang oplevet, at der ikke bliver sendt en ambulance, hvis nødopkaldet handler om en hjemløs. (© stock.xchng)

Da en hjemløs mand mandag eftermiddag døde for øjnene af bekymrede københavnere ved Amagerbro Station, varede det 26 minutter, før ambulancen var fremme.

Selv om der tre gange blev ringet 112 af vidner til episoden.

Og det er langt fra første gang, at akutberedskabet er for sløve til at sende en ambulance af sted for at tage sig af en hjemløs.

- Det er et uhyggeligt og rystende menneskesyn, at vælge at overhøre eller nedprioritere nødråb fra hjemløse og socialt udsatte, men desværre er det ikke første gang, vi oplever det, siger Michael Espensen, der er daglig leder af Morgencaféen for Hjemløse i København.

Han har gentagne gang oplevet, at der ikke bliver sendt en ambulance, hvis nødopkaldet handler om en hjemløs.

- Det er jo det, der gør sagen her ekstra alvorlig, siger Karin Friis Bach (R), der er formand for Sundhedsudvalget i Region Hovedstaden og nu vil granske sagen til bunds.

Død mand foran 7-Eleven: Giv ham en kop kaffe

I sommer endte det tragisk, da ansatte en aften i juni fandt en forhutlet mand ved bagindgangen til 7-Eleven ved Friheden Station i Hvidovre.

De ringede 112 og blev stillet om til politiet, der foreslog, at de gav ham en varm kaffe - og valgte ikke at sende en redningstjeneste.

I løbet af natten omkom han af kulde.

Dengang lovede Akutberedskabet at stramme op med hensyn til henvendelser om hjemløse.

- I forbindelse med 7-­Eleven-sagen garanterede Alarmcentralen os, at der ville blive indført en ny praksis, og at medarbejderne på Alarmcentralen ville få indskærpet, at der ikke måtte gøres forskel på folk, siger Michael Espensen.

Derfor opfordrer han nu de ansvarlige politikere til for alvor at gribe ind.

Region Hovedstaden erkender fejl

Region Hovedstadens Akutberedskab erkendte allerede mandag aften, at ambulancen var for lang tid om at komme frem. Sagen skal nu granskes til bunds.

- Der går for lang tid, fra vi modtager det første opkald, til der ankommer en ambulance og akutlæge på stedet. Det er dybt beklageligt, siger Marit Karina Buccarella, der er enhedschef for AMK-Vagtencentralen.

De tre personer, der modtog opkaldene fra bekymrede borgere ved Amagerbro Station, er taget ud af aktiv tjeneste, mens episoden undersøges.

Sundhedsudvalget forlanger svar

Men trods det formanden for Sundhedsudvalget i Region Hovedstaden, Karin Friis Bach (R), straks tage sagen op med Akutberedskabet.

Der skal skabes klarhed over, hvad der blev lavet om i procedurerne efter sommerens dødsfald, og derefter hvad der kan gøres anderledes fremover.

- Det er ekstremt alvorligt. Der er en borger, der er afgået ved døden. Det kalder på handling med det samme, siger Karin Friis Bach (R), der er formand for Sundhedsudvalget i Region Hovedstaden.