Lego har lavet en bæredygtig version af den klassiske plastikklods: 'Det er et stort skridt'

Legetøjskoncernen er stadig langt fra sit bæredygtige 2030-mål, men en nyudviklet klods kan blive afgørende. Eksperter kalder projektet fornuftigt.

I dag udgør de bæredygtige Lego-dele to procent af de 110 milliarder klodser, som Lego hvert år producerer. Målet er, at alle legoklodser i 2030 skal bestå af bæredygtige materialer. (Foto: Foto: PR. Illustration: Sandra Bertelsen)

Hvad har cola- og lemonadeflasker med den klassiske legoklods at gøre?

Udover at du selvfølgelig kan indtage en af ovenstående læsker, mens du bygger tårne og paladser, så er det måske ikke umiddelbart til at se en sammenhæng.

Men den er der altså. For i går kunne blandt andet Finans fortælle, at Lego efter års hjernebrud og milliardinvesteringer har fundet frem til en bæredygtig klods, der er lavet af materialet PET fra genbrugsflasker.

- Det er et stort skridt. Det er første gang, vi har et genanvendt materiale i en klods, lyder det fra Tim Brooks, der er ansvarlig for bæredygtighed hos Lego.

- Genanvendt PET-materiale kan komme fra mange forskellige typer af plastikflasker. I øjeblikket anvender vi plastikflasker fra USA, men de kan muligvis også komme fra Europa i fremtiden, fortsætter han og nævner blandt andet sodavands- og lemonadeflasker som nogle af de typer, man vil genbruge.

I alt kan der blive 10 klodser af en enlitersflaske. (Foto: pr-foto Lego)

Selv om der fortsat kun er tale om en prototype, som du endnu ikke kan finde på hylderne, så kan det altså vise sig at blive en yderst vigtig klods. For Lego har nemlig et mål om, at alle legoklodser skal være lavet af bæredygtige materialer i 2030, og indtil nu er det altså kun to procent af de 110 milliarder klodser, der årligt produceres, som er bæredygtige.

Den nye prototype er dog foreløbig en farveløs affære, hvilket også er en af grundene til, at den endnu ikke er at finde i æskerne.

- Den næste udfordring er at tilføje farve og opskalere produktionen af klodsen. Vi kan endnu ikke sige, hvor mange elementer vi kommer til at fremstille med det nye PET-materiale, men så mange som muligt, siger Tim Brooks.

To procent nu, 100 procent i 2030

Hvis du studser over, hvordan der trods alt kan være to procent af klodserne, der indtil videre er bæredygtige, når den nye prototype endnu ikke er på markedet, så skyldes det, at Lego siden 2018 har lavet bløde plastikfigurer som Lego-træer og buske af bioplast.

100 procent af alle Legos klodser skal komme fra bæredygtigt materiale i 2030, og lige nu er man på to procent. Der er lang vej?

- Ja, vi er stadig langt fra vores mål, og det er en stor udfordring. Men hvis vi kan få prototypen i produktion, er vi nået et langt stykke af vejen, forklarer Tim Brooks.

Hvis alle test går efter planen, vil du kunne finde den nye klods i æskerne inden for 18 og 24 måneder, oplyser Lego.

Eksperter: Det er rigtig fornuftigt

Overordnet er ordene "glimrende" og "rigtig fornuftigt", når to eksperter hører om den fremtidige, bæredygtige legoklods.

PET-materialet, som den bæredygtige klods skal laves af, er nemt at genbruge, mens der samtidig er meget af det, lyder det fra Jesper de Claville Christiansen, der er professor i materialeteknologi på Aalborg Universitet.

- En rapport viser, at den bedste genanvendelse af plastmateriale er at genbruge en flaske direkte. Derefter kommer mekanisk genanvendelse, og det er det, Lego gør, når de tager materialet PET fra plastikflasker og genanvender det i deres produktion. Så det er rigtig fornuftigt, fordi gammelt PET genopstår som nyt, fortsætter han.

Også Morten Birkved, der er professor ved Institut for Grøn Teknologi på Syddansk Universitet, bakker op.

- Legos model er tilpasset mange af de visioner, der arbejdes med nationalt omkring Danmarks affaldssystemer og herunder også overgangen til et cirkulært baseret samfund. Så på den lange bane er de med på noderne, lyder det fra ham.

Når man snakker om et cirkulært baseret samfund, kan det ifølge Morten Birkved forklares sådan, at forventningen er, at plastik i fremtiden skal genbruges, så det starter med at være højkvalitetsplastik, der bruges til eksempelvis medicinsk udstyr, hvor der stilles høje krav. Herefter kan det nedgraderes til mindre dele som eksempelvis legoklodser, hvorefter det igen kan nedgraderes til byggematerialer og sidenhen på ny laves til højkvalitetsplastik, hvor processen begynder forfra.

Her ses den bæredygtige klods bestående af genbrugsflasker. I løbet af de sidste tre år har Lego testet flere end 250 variationer af PET-materialer og hundredvis af andre sammensætninger af plastik.

Lego skal huske én ting

Begge eksperter er på nuværende tidspunkt heller ikke bekymret for, om den genanvendte plast kan risikere at blive taget fra andre formål.

- I plastikkens livscyklus bliver der blot indsat et ekstra led, som er legoklodser, og det er der ikke noget galt i, så længe man sørger for at få det tilbage i systemet igen, når det er færdigt med at være legoklodser, siger Morten Birkved.

- Herefter kan legoklodserne blive til tøj, nye flasker eller eksempelvis sidepaneler i en bil, fortsætter han.

I fremtiden kan der altså godt blive behov for mere plastik i den periode, hvor plastikken er 'lånt ud' til legoklodser, men ifølge Morten Birkved kan man om et par årtier formentlig øge mængden af plastik ved at lave det af brint og vindkraft

Er 2030 realistisk?

Ifølge Jesper de Claville Christiansen er det modigt med et mål om, at samtlige klodser skal være bæredygtige i 2030.

- Når Lego hele dens levetid har anvendt en type plast og går over til en anden, så kræver det, at man ændrer hele sit produktionsapparat. Det er en investering. Jeg tror dog, det er realistisk, at Lego kan gøre det, for råvarerne er til stede, siger han.

Hos Lego er det ikke kun genbrugsflaskerne, der fylder i laboratoriet. For det kan lige så vel være andre ting, som vores legoklodser i fremtiden kan komme til at bestå af. Eksempelvis kigger man også på materialer som træpalmer og majs, lyder det fra koncernen.