Lektor: Børneattester bør strammes

I dag tjekkes trænere, som arbejder med børn under 15 år, for pædofili. Men de såkladte børneattester bør gælde op til 18 år, mener idræts-lektor.

Den såkaldte børneattest, der har til hensigt at forhindre at trænere, der er dømt for overgreb, kan blive ved med at træne børn, skal udvides. Den bør også gælde børn og unge op til 18 år, mener idræts-lektor. (Foto: DR Sporten © DR Sporten)

Politikerne skal udvide den såkaldte børneattest, der har til hensigt at forhindre at idrætstrænere, der er dømt for overgreb, kan blive ved med at træne børn.

- Der er hul i loven

Børneattesten skal også gælde for børn og unge op til 18 år. Det mener lektor i idræt ved Syddansk Universitet, Jan Toftegård Støckel, der i en ny undersøgelse, som DRs nyhedsmagasin 21 Søndag omtalte i aftes, viser at otte procent - næsten hver tiende - af de 15-18-årige der dyrker idræt har været kærester med eller haft et forhold til deres træner.

- Der er et hul i loven. I dag behøver man kun at tjekke nytilkomne trænere, som arbejder med børn under 15 år. Det er absurd, for vi burde tjekke alle. Loven tilsigter jo netop at beskytte alle børn og unge ind til de fylder 18 år, fordi der er en særlig mulighed for misbrug af den unges naivitet, siger Jan Toftegård Støckel til DR Nyheder.

Misforståelse af ansvar

Det er nemlig ulovligt for en træner at have et forhold til en af sine elever, hvis eleven er under 18. Det er det på grund af det autoritetsforhold, der er mellem træneren og udøveren. Præcis ligesom, hvis der havde været tale om et lærer-elev-forhold i skolen.

- Træneren er der for at fremme læring, præstation eller sociale relationer. Vedkommende er der ikke for at indgå i et kæresteforhold. Det er jo en misforståelse af ens ansvar, at kaste sig ud i det her, siger Jan Toftegård Støckel.

S og SF: Mere oplysning

Folketinget skal snart drøfte stramninger af de såkaldte børneattester. På baggrund af 21 Søndags omtale af problemstillingen siger både Socialdemokraterne og SF, at de gerne vil overveje at udvide børneattesterne, så de også gælder de lidt ældre børn mellem 15-18 år.

Men de to partier mener dog, at der først og fremmest skal mere oplysning til for at gøre noget ved problemstillingen:

- Det allerbedste redskab til at undgå, at børn bliver ofre for seksuelle krænkelser, er at lære børnene, hvornår de skal sige fra, siger SF retspolitiske ordfører Karina Lorenzen til DR Nyheder.

- Oplysning duer ikke

Men oplysning duer ikke, mener Jan Toftegård Støckel:

- Det har vi jo prøvet. De seneste ti år har der været debat om emnet. Det synes ikke at have den helt store effekt. Ja, faktisk ved vi ikke, om det har en effekt, for man gør intet for at undersøge, om det man gør rent faktisk hjælper, siger han.

Facebook
Twitter