Lektor: Kommuners ultimatum om integrationsydelse er efter bogen

Arbejdsløse, der vil undgå integrationsydelsen, skal selv kunne bevise, de har været i Danmark.

En vedtaget integrationsydelse rammer både danske statsborgere og flygtninge. Og kommunerne er i deres gode ret til at kræve dokumentation, siger lektor. (Foto: Bent K Rasmussen © Scanpix)

Det er helt efter bogen, når kommuner - der er i tvivl om borgeres ophold i Danmark, beder dem dokumentere deres ophold i landet.

Sådan lyder vurderingen fra Nina Von Hielmcrone, jurist og ekstern lektor ved Juridisk Institut på Aalborg Universitet.

Det kan i sidste ende betyde, at danske statsborgere, der aldrig har været udrejst af Danmark, ender på integrationsydelsen, fordi de ikke kan bevise deres ophold i Danmark.

Som reglerne er i dag, skal man have opholdt sig i Danmark i syv ud af de seneste otte år for at undgå ydelsen. Og kan kommunen ikke se, man har haft en fast indkomst, så kan de kræve dokumentation.

Nina Von Hielmcrone mener dermed, at Københavns Kommune har handlet helt efter bogen, da de stillede 50-årige Peter Forsberg en integrationsydelse i udsigt, medmindre han dokumenterer sit ophold i Danmark.

- Det brev, Peter har fået fra kommunen, det er i orden, siger hun.

Peter Forsberg har siden grublet over, hvordan han skal bevise, at han har opholdt sig i landet i mindst syv ud af de seneste otte år, som loven kræver, hvis han skal have kontanthjælp. Først tilbød han kommunen, at hans ekskone kunne bevidne, han har boet her. Men det afslog Københavns Kommune.

Efter bogen, for det er ikke tilstrækkelig dokumentation, siger Nina Von Hielmcrone

- Det mener jeg godt, de kan, for hans ekskone er ikke uvildig i den her sag. Hun har jo en medinteresse i den her sag, siger hun.

Årsagen til, at integrationsydelsen også rammer danske borgere, er, at det er imod flygtningekonventionen kun at lave en lovgivning, der rammer udenlandske borgere.

Facebook
Twitter