Lektor om læreres falske nyheder: Et problem for hele samfundet

Det er langt fra første gang, at falske nyheder bruges til at sætte fokus på falske nyheder.

På forsiden af Metroxpress er der i dag en lang række falske nyheder. Afsenderen er Gymnasieskolernes Lærerforening. (© dr)

Læsere af Metroxpress er i dag blev mødt af en forside, der har nyheder om, at Dansk Folkeparti-formand Kristian Thulesen Dahl skal tale i Fælledparken den 1. maj, og at Caroline Wozniacki har droppet tennis til fordel for badminton.

Alt sammen såkaldte ’falske nyheder’. Forsiden ligner ellers Metroxpress’, men der er reelt tale om et annonceomslag betalt af Gymnasieskolernes Lærerforening (GL).

Anledningen er en ny kampagne, der skal sætte fokus på netop falske nyheder, og på hvor vigtige gymnasielærerne er i forhold til at lære eleverne at afkode de falske nyheder.

En sympatisk kampagne, hvis man spørger Mads Kæmsgaard Eberholst, der er lektor ved Journalistik på Roskilde Universitet.

- Man ved fra målinger, at der er nogle problemer med at gennemskue de her falske nyheder hos de unge mennesker i gymnasiet, siger han.

Falske nyhedskampagner set før

Problemet med at gennemskue, hvad der er falske nyheder - dårlig journalistik, skjult propaganda eller deciderede løgne – er ikke begrænset til gymnasieeleverne alene.

I stedet er der tale om en udfordring på samfundsniveau, mener Mads Kæmsgaard Eberholst.

- Vi støder alle sammen på en pokkers stor mængde information hver eneste dag, og meget af den er åben for fortolkning og bliver tolket af den, som afsender den, så det passer ned i deres kram, forklarer han og fortsætter:

- Det er egentlig det, vi burde tale om. Hvordan bliver vi bedre rustet til at gå ind og afkode, hvad meningen egentligt er med det, du læser.

Det er da heller ikke første gang, at en kampagne bruger netop falske nyheder til at sætte fokus på problemet med falske nyheder.

Det er både sket internationalt og i Danmark, blandt andet af DR-programmet 'Absurdistan', der formåede at få plantet en række falske historier i flere danske medier.

Derfor er der også brug for en debat omkring troværdighed og kvalitet i journalistik, mener Mads Kæmsgaard Eberholst:

- Den glædelige nyhed for danske medier er, at det egentligt ikke er så skidt, som de fleste går og råber. Vi har egentligt ret gode danske medier, så det er ikke så slemt endnu.