Lektor om Paludans demonstrationer: Kan godt forstå politiet er lidt i vildrede

Rasmus Paludans budskab er politisk, og det sikrer ham endnu bedre beskyttelse, siger lektor.

23 personer blev anholdt og biler blev sat i brand i kølvandet på Rasmus Paludans demonstration på Nørrebro søndag. (Foto: MATHIAS ØGENDAL © Scanpix)

En demonstration med Rasmus Paludan i centrum forløber sjældent i ro og mag. Heller ikke i går, da han og partiet Stram Kurs tog opstilling på Blågårds Plads i København.

Ildspåsættelser og voldsomme sammenstød mellem politiet og moddemonstranter fulgte, og det har igen fået debatten om grænserne for vores grundlovssikrede forsamlings- og ytringsfrihed til at blusse op.

For hvorfor kan vi ikke bare forbyde den højreekstreme partileder – og andre med provokationen som formål – at demonstrere, hvis vi ved, at det med sikkerhed fører til uroligheder?

Årsagen skal selvfølgelig findes i Grundloven, der har sikret borgernes frihedsrettigheder siden 1849, forklarer Pernille Boye Koch, der er lektor i offentlig ret ved Roskilde Universitet.

- Når det handler om forsamlings- og ytringsfrihed, så er der nogle ret snævre grænser for, hvornår man kan skride ind med et forbud, siger hun.

Faktisk har politiet en forpligtelse til at understøtte forsamlingsfriheden, og alene det, at demonstrationen kan skabe uro og moddemonstrationer er ikke i sig selv nok til, at politiet kan udstede et forbud.

Politiske budskaber

Politiet kan kun sætte en stopper for borgernes forsamlingsfrihed, hvis det vurderes, at den er til 'fare for den offentlige fred', som det formuleres i Grundlovens § 79.

- Så længe demonstrationen i sig selv ikke er voldelig, så kan politiet ikke gøre så meget og skal faktisk strække sig ret vidt for at beskytte forsamlingsfrihed, forklarer Pernille Boye Koch.

Hun peger også på, at Rasmus Paludan demonstrerer i sin rolle som partileder og med budskaber, der kan karakteriseres som politiske.

Et faktum, der faktisk sikrer ham og hans ligesindede meddemonstranter en endnu højere grad af beskyttelse.

- Det gør den her situation svær for politiet at håndtere, fordi der er tale om politiske ytringer, som i udgangspunktet er kernen af forsamlingsfriheden. Dem skal man beskytte, uafhængigt af om man synes, at de er sympatiske, eller man bryder sig om dem i øvrigt.

- Derfor skal samfundet altså strække sig ret langt og også hoste op med rimelig mange politimæssige ressourcer, siger lektoren.

Midlertidige forbud

Rasmus Paludan ønskede egentlig at gentage gårsdagens demonstration på Blågårds Plads allerede i dag. Det blev i går aftes afvist af politiet, der forbød ham at demonstrere på Nørrebro og i Københavns Nordvest-kvarter i 24 timer.

Et forbud, der også har ramt ham i dag, hvor han af Københavns Vestegns Politi har fået forbud mod at demonstrere i politikredsen frem til klokken 12 i morgen.

Usædvanlige tiltag fra politiets side, der går udover Rasmus Paludans forsamlingsfrihed, og som formentlig kun er mulige, fordi han er så ivrig en demonstrant.

- Det, der formentlig gør, at Københavns Politi godt kan komme afsted med sådan et forbud, er, at han har fået mulighed for at udtrykke og ytre det formål, der ligger til grund for demonstrationen for ganske nyligt (i går, red), siger Pernille Boye Koch.

Jurister i vildrede

Hun nævner den korsbærende Moses Hansen, der i 2002 demonstrerede på Nørrebro, som det nærmeste vi kommer en lignende sag.

Dengang afviste politiet at lade ham gentage sin demonstration med den begrundelse, at der ikke var ressourcer til igen at udkommandere 550 betjente så kort tid efter, at han demonstrerede første gang.

Rasmus Paludan har demonstreret mere end 50 gange sidste år og 18 gange i år, og den høje frekvens gør sagen unik, mener Pernille Boye Koch, der godt forstår, hvis statens jurister og grubler over fortolkningen af Grundloven i de her dage.

- Det er ret usædvanligt at lave så mange demonstrationer med så korte mellemrum, der skaber så meget uro. Vi har ikke nogen praksis, vi kan læne os op ad, og det er svært at sige, hvordan vi derfor skal tolke Grundloven i den her situation.

- Så jeg forstår godt, at politi og myndigheder er lidt i vildrede med den her sag, siger hun.