Det er svært at forestille sig, at christianitterne for alvor vil samarbejde med politiet fremadrettet for at stække hashmarkedet på fristaden.
For ifølge christianitterne er politiet faktisk en del af problemet og ikke løsningen.
Sådan lyder det fra Jakob Demant, der er lektor på Københavns Universitet og har forsket i brugen af narkotika i Danmark.
- Det øgede hashmarked skaber et øget modtryk fra politiet og omvendt. Der sker en øget forråelse, og politiaktionerne er meget voldsomme. Og det har jeg svært ved at forestille mig, at Christiania har nogen interesse i at understøtte, siger han og fortsætter:
- Christianitterne har ikke en forventning om, at politiet er i stand til at lukke hashmarkedet på Christiania, og det må man også sige, at de har haft meget svært ved.
I går valgte christianitterne at afspærre alle adgange til Pusher Street, hvor der hver dag bliver foretaget hundredvis af hashkøb.
Efter et såkaldt fællesmøde udsendte christianitterne en pressemeddelelse om, at salget på Pusher Street nu er sat på pause.
- Situationen kalder på omtanke og eftertanke, hvorfor vi altså nu har valgt selv at sætte aktiviteterne på pause, så vi kan få arbejdsro til en omstrukturering af forholdene omkring Pusher Street. Denne pause er ikke en løsning, men et signal om, at situationen er uholdbar, lyder det videre, skrev Christianias Fællesmøde.
Markedet vil forblive i området
Det vides ikke præcis, hvor længe Pusher Street vil forblive lukket. I dag holder christianitterne endnu et fællesmøde, hvor der tages stilling til, hvad der skal ske nu.
I går kunne man dog se skilte på Christiania, hvor det lød, at hashgaden vil være lukket et par dage.
Lektor Jakob Demant forventer ikke, at man vil se en total nedlukning af hashmarkedet på fristaden. Og derfor vil man heller ikke se, at markedet vil flytte sig til andre dele af København.
- Der er nok ikke er nogen, der forventer, at det vil tage andet end et par dage. Der er nok heller ikke ret mange, der forventer, at den midlertidige lukning af Pusher Street vil flytte det helt store, siger han.
Og selv om det skulle lykkes christianitterne at standse salget på Pusher Street, så vil Christiania og Christianshavn stadig være synonym med hashhandel, vurderer Jakob Demant.
- Det mest sandsynlige er, at handlen breder sig ud i andre dele af Christiania og i andre dele af Christianshavn, fordi der er så stor en kulturel tilknytning mellem hash og det område.
- Folk vil blive ved med at komme derud for at købe cannabis og sidde på voldene i solskinnet og ryge, som de har gjort i mange år, siger lektoren.
Politiet vil hjælpe christianitterne
Københavns Politi rakte i går en udstrakt hånd ud til christianitterne, efter at de selv havde taget initiativ til at afspærre Pusher Street.
- Jeg kunne forestille mig, at det gode Christiania også har fået nok af det hårde og afstumpede miljø, der hersker i Pusher Street omkring de organiserede hashsælgere. Det håber vi og hjælper gerne til en varig lukning af gaden som hashmarked, sagde vicepolitiinspektør Lars Ole Karlsen.
Politiets udstrakte hånd vakte dog ikke nogen genklang hos Knud Foldschack, som er advokat for Fonden Fristaden Christiania, der er den juridiske ejer og lejer af området Christiania.
- Politiet har været ude med udmeldinger om, at de hånd i hånd med Christiania vil sørge for, at der ikke er hash. Det er jublende naivt, siger han og fortsætter:
- Det er ikke et signal om, at civile christianitter vil rydde Pusher Street. Det er et spørgsmål om, at situationen er gået for vidt, og der er for meget vold.
Jakob Demant fra Københavns Universitet deler Foldschacks analyse.
- Christianitterne ønsker at understøtte en helt anden måde, man kan være til stede på på Christiania, og den er ikke repræsenteret ved den måde, som politiet er til stede på.