Lektor: Syg debatkultur i Forsvaret skaber nikkedukker

Debatkulturen i Forsvaret er direkte skadende for vores krigsindsats, mener lektor ved Forsvarsakademiet.

Det er vigtigt, at officererne har mulighed for at siger deres mening om tingenes tilstand, mener lektor ved Forsvarsakademiet. (Foto: © MADS NISSEN, Scanpix)

Der er en syg debatkultur i Forsvaret. Hvis der overhovedet er en debatkultur.

Sådan lyder ordene fra oberstløjtnant Per L. Hinrichsen, efter at han sagde sin mening om indsatsen mod Islamisk Stat (IS) under sin udstationering i Kuwait og blev sendt hjem for at gøre det. Lektor ved Forsvarsakademiet Peter Viggo Jakobsen er enig.

- Det er svært at være uenig med manden, efter det han har været igennem. Det er jo fuldstændig surrealistisk og uforståeligt, siger han.

Peter Viggo Jakobsen er med til at uddanne officerer på Forsvarsakademiet, hvor tilgangen til, hvornår man skal ytre sin mening er en lidt anden.

- Det her står i skærende kontrast til det, vi forsøger at lære de danske officerer, nemlig at de skal være i stand til at tænke selv.

Skader krigsindsatsen

Per L. Hinrichsen var i efteråret udsendt til koalitionens hovedsæde i Kuwait i kampen mod IS. Som Danmarks øverste repræsentant i koalitionen fortalte han til DR Nyheder og Information, at han fra irakerens side oplevede "en manglende vilje til at gøre det endeligt af med IS".

Tre dage efter blev han af generalmajor Flemming Lentfer bedt om at vende hjem med henblik på repatriering, hvilket vil sige, at Per L. Hinrichsen blev sendt hjem i unåde.

Når Forsvaret behandler ansatte sådan, så går det ifølge Peter Viggo Jakobsen ud over det arbejde, de er sat på jorden for at gøre.

- Det er vigtigt, at officererne kan gå ud og sige, at der er problemer, og at det ikke går, som det skal. Ellers kan vi jo aldrig få en effektiv krigsindsats, siger lektoren.

Sagen med Per L. Hinrichsen vil ifølge Peter Viggo Jakobsen betyde, at endnu færre i Forsvaret tør sige deres mening.

- Og de, der gør, kommer med svar, der afspejler det, som ministeren har sagt ugen før. Så får vi bare en gruppe bevidstløse nikkedukker, siger Peter Viggo Jakobsen og understreger:

- Det går ikke, at vi har nogle folk, der bare siger: Det går godt, send flere penge.