Lektor: Uklogt at sige nej til juletræ

Politikere og meningsdannere må tale åbent om tingene og ikke kun henvise til beboerdemokratiet, mener lektor.

Politikere og meningsdannere må tale åbent om tingene og ikke kun henvise til beboerdemokratiet, mener lektor. (Foto: Peter Frandsen Siggaard - DR Vejle)

Det er i realiteten en kulturkonfrontation, når et muslimsk flertal i bestyrelsen i Egedalsvænge i Kokkedal siger nej til at indkøbe det traditionelle juletræ til boligforeningen. Det mener lektor, ph.d. Mehmet Ümit Necef fra Syddansk Universitet.

- Jeg vil være tilbageholdende med at kalde det religionernes sammenstød. Men jeg synes, det muslimske flertal i beboerforeningen har opført sig uklogt.

- Udefra virker det meget uretfærdigt, at de bruger 60.000 kroner på den muslimske eid-fest, men ikke vil give 8000 kroner til et juletræ - uanset hvordan omstændighederne i sagen er, siger Mehmet Ümit Necef.

Ueighed om ansvaret

Foreningens bestyrelse er ikke enig om baggrunden for beslutningen om ikke at indkøbe juletræ. Ifølge bestyrelsesmedlem Ismail Mestafi var der ingen, som ville påtage sig opgaven med at indkøbe juletræet. Men det benægter formanden, Karin Leegaard Hansen.

En privat donor har nu sikret foreningen et juletræ for i år - samt et tilskud til den næste muslimske eid-fest. Men det handler ikke om pengene. Beslutningen om at droppe juletræet var af principiel karakter, fastslår Ismail Mestafi.

- Vi skal ikke lade os diktere udefra, siger han til TV2 Nyhederne.

Dansk Folkeparti vil bringe forsvaret for danske juletraditioner op på politisk niveau. Men kulturminister Uffe Elbæk (R) skriver på Facebook: "Jeg har respekt for en beslutning truffet i en legitim, demokratisk valgt forsamling, også når den går imod det, jeg selv mener".

Bør løse problemet lokalt

Mehmet Ümit Necef kalder det en uklog polarisering, når et snævert muslimsk flertal udelukker en dansk tradition som juletræet. Generelt bør man løse problemer lokalt, finder han.

- Selvfølgelig skal vi have respekt for beboerdemokrati. Men det vil ikke hjælpe på et bedre forhold mellem muslimer og ikke-muslimer, hvis politikere og meningsdannere stikker hovedet i busken. Man må tale åbent om tingene, mener han.

/ritzau/

Facebook
Twitter