Lemper anbefalinger: Nu kan du afbryde din selvisolation tidligere

Sundhedsstyrelsen har nedsat anbefaling om selvisolation fra syv til fire dage.

Dagene, som Sundhedsstyrelsen anbefaler at isolere sig efter coronasmitte, sættes fra dags dato ned med tre dage. (Foto: (Grafik) Søren Winther Nørbæk © DR)

Har du en positiv coronatest, men ingen eller lette symptomer, kan du bryde din selvisolation efter fire dage.

Sådan lyder den nye anbefaling fra Sundhedsstyrelsen.

Indtil nu har man skullet selvisolere sig i syv dage efter en positiv test.

Desuden anbefales det ikke længere, at nære kontakter til coronasmittede går i selvisolation.

En af årsagerne til de ændrede anbefalinger skyldes den omfattende samfundssmitte med op til 40.000 dagligt smittede, hvilket gør, at et stort antal personer har skullet isolere sig i længere perioder. Og det gør det ifølge Sundhedsstyrelsen svært at opretholde væsentlige samfundsfunktioner.

Ifølge Helene Probst, der er vicedirektør i Sundhedsstyrelsen, er det sundhedsmæssigt forsvarligt at sænke isolationsperioden fra syv til fire dage. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

- Vi skal hele tiden finde en balance mellem den situation, vi står i, og de anbefalinger vi har. Med det meget store antal smittede, vi har, var der utrolig mange, der var hjemme i selvisolation i den forgangne uge. Det gav kæmpe store udfordringer for arbejdspladserne, og vi har en række kritiske funktioner i samfundet, som kan være svære at opretholde.

- Vi har et meget stort antal smittede, men det omsættes ikke i meget store antal indlæggelser. Faktisk er der færre, der bliver indlagt med alvorlig covid-19 sygdom, og der er et faldende antal indlæggelser på intensiv, siger Helene Probst, der er vicedirektør i Sundhedsstyrelsen, til DR Nyheder.

Det faldende antal indlæggelser skyldes ifølge Helene Probst, at vi har en meget stor immunitet i befolkningen, og at omikronvarianten er mindre alvorlig end deltavarianten.

- På den baggrund er det sundhedsmæssigt forsvarligt at lempe vores anbefalinger, siger hun.

Et andet grundlag for de nye og lempede anbefalinger skal findes i virusudskillelsen, altså hvornår en smittet giver smitten videre.

Her skriver Sundhedsstyrelsen i et notat, at virusudskillelse fra omikronsmittede personer generelt er enten den samme eller kortere, end det ses for deltavarianten. Her antager man, at der er maksimal virusudskillelse i døgnet op til de første symptomer og frem til et par døgn efter de første symptomer.

Dog kan virusudskillelse ses helt op til otte-ti dage efter de første symptomer.

Samtidig antages det, at perioden fra smitte til symptomdebut - inkubationstiden - er kortere ved omikronsmitte, og at en stor andel af de smittede derfor vil have fået symptomer efter tre døgn.

Der vil ske mere smitte

Dog vil de lempede anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen om selvisolation have konsekvenser på den korte bane, lyder det fra Helene Probst.

- Med de lempede anbefalinger vil der ske en øget smitte. Vi kan på nuværende tidspunkt ikke bryde alle smittekæder, da det vil have andre kritiske konsekvenser for vores samfund. men vi kan stadig lægge en dæmper på den. Og det er rigtig vigtigt, at vi holder fast i de seks gode råd.

- Samtidig har vi i anbefalingerne taget højde for, at man skal isolere sig på de tidspunkter, hvor der er størst risiko for smitte, nemlig i perioden lige inden man får symptomer, og når man har symptomer, forklarer Helene Probst.

Vicedirektøren opfordrer samtidig til, at vi alle passer godt på den del af befolkningen, som er i øget risiko. Og at man har ekstra fokus på at undgå smitte på plejehjem og sygehuse.

DI: Enormt positivt

Hos Dansk Industri mener man, at de lempede anbefalinger, som allerede er trådt i kraft, vil have enorm stor betydning for virksomhederne.

- Vi er havnet i en situation, hvor der er ret stor smittespredning. Og det nu tidligere krav om syv dages isolation efter smitteudbrud og isolation hos den smittedes nære kontakter har gjort, at rigtig mange virksomheder har haft vanskeligheder med at holde produktionen oppe.

- Derfor er det virkelig positivt, at man har lyttet, og at man nu justerer til, siger Emil Fannicke Kiær, der er politisk direktør hos Dansk Industri.

Den seneste tid er det eksempelvis slagterier, transportselskaber og sygehuse, hvor man er nødt til at møde fysisk op, der har haft svært ved at opretholde produktionen.

- Vi har lavet en undersøgelse, som viser, at sygefraværet har været historisk højt den seneste måneds tid - 70 procent over normalen - og det er et problem, som kunne lægge store dele af samfundet og Produktionsdanmark ned.

- Så derfor er det enormt positivt, at man er nået frem til, at det kan lade sig gøre at reducere isolationskravet, siger Emil Fannicke Kiær.