Lenas borgerforslag om omskæring mangler 36.000 underskrifter

Forening kæmper for, at aldersgrænse for omskæring bliver det andet borgerforslag, der når Folketinget.

Med et nyt forslag om forbud mod omskæring af små drenge testes det nye såkaldte borgerforslag. Det giver almindelige borgere mulighed at pålægge Folketinget at tage en sag op, hvis der kan indsamles mindst 50.000 underskrifter. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Danmark rundt på 180 dage.

Sådan kunne en turné for Lena Nyhus' borgerforslag kaldes.

Hun og foreningen Intact Denmark, der arbejder for et forbud mod børneomskæring, vil nå ud til så mange danskere som muligt.

Turnéen foregår mest på sociale medier. Men målet er, at 50.000 danskere skriver under på, at Folketinget skal pålægges at behandle forslaget om en aldersgrænse på 18 år for omskæring.

- Vi kan ikke styre, om politikerne vedtager forslaget. Men det er en måde at sikre, at befolkningens stemmer bliver hørt, siger Lena Nyhus.

50.000 underskrifter er den magiske grænse for, at borgere kan bestemme, hvad politikerne på Christiansborg skal tage stilling til. Og i dag nåede elev- og studenterbevægelsen deres mål.

Folketinget er nu forpligtet til at drøfte, om uddannelsesloftet skal afskaffes.

Flere skal skrive under

At stille et borgerforslag er en helt ny mulighed for danskerne til at påvirke demokratiet direkte på hjemmesiden borgerforslag.dk, der gik i luften i slutningen af januar.

Lena Nyhus og Intact Denmark mangler i skrivende stund omkring 36.000 underskrifter, før forslaget når Christiansborgs tykke mure.

Det er lige nu det forslag, som næstflest danskere har skrevet under på, og hun tror, at målet bliver nået, inden de 180 dage er gået.

- På fem dage fik vi 25 procent af underskrifterne. Mon ikke vi når det, siger hun.

Uanset om forslaget om omskæring går igennem, mener Lena Nyhus, at tanken om borgerforslag er vigtig.

Hun håber, at langt flere danskere vil tage stilling og skrive under på et af de 19 forslag, der lige nu er stillet på hjemmesiden.

- Rigtig mange har slet ikke hørt om borgerforslag endnu, og det er ærgerligt, når vi nu har denne her mulighed for at påvirke politikerne. Kun omkring 70.000 har sammenlagt skrevet under på et af de 19 forslag. Det er ærgerligt.

I hendes eget tilfælde handler det om, at omskæring ifølge hende har været et alt for fraværende emne på Christiansborg, på trods af at det har været debatteret i offentligheden. Og at danskere i flere meningsmålinger har tilkendegivet deres støtte til en aldersgrænse.

- Ved at stille det her forslag kan vi tvinge politikerne til at tage stilling til problemet, få det ordentligt undersøgt og debattere det.

Fem borgerforslag

  • På hjemmesiden borgerforslag.dk er der i skrivende stund 19 forslag. Her er fem eksempler:

  • - Alle offentlige køkkener skal som en fast valgmulighed tilbyde et plantebaseret måltid, som er mættende og nærende.

  • - Råstofudvinding i Øresund forbydes, herunder udvinding af sand, grus, ral og sten samt fyldesand.

  • - Lægekonsulenter, betalt af kommuner, som bruges i sagsbehandling i kommunerne, skal afskaffes.

  • - Afskaf karaktererne i folkeskolen, gymnasiale uddannelser og andre uddanelsesinstitutioner.

  • - Genindfør en paragraf i indfødsretsloven, der giver unge mennesker uden dansk statsborgerskab, der er født og opvokset i Danmark, og som opfylder en række betingelser, mulighed for at opnå dansk statsborgerskab.

Sagen kort

  • Folketinget har vedtaget en ny lov, der gør det muligt for borgere at få beslutningsforslag behandlet i Folketinget. Den mulighed har de danske elev- og studenterorganisationer været de første til at benytte sig af.

  • De har stillet et forslag om at afskaffe uddannelsesloftet - begrænsning af dobbeltuddannelse - der blev indført for lidt over et år siden. De har nu opnået 50.000 underskrifter.

  • Inden sommer skal Folketinget stemme, om uddannelsesloftet skal afskaffes. Om det sker er meget usikkert, da både Venstre, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet allerede på forhånd har sagt, at de ikke ønsker at fjerne det igen.

Facebook
Twitter