Leonardos natklub dømt for diskrimination: Det er tarveligt og uretfærdigt

Restaurationsbranchen kommer til at følge dom fra landsretten med stor interesse.

To mænd blev afvist på grund af deres hudfarve, har landsretten afgjort. Natklubberne havde påstået, at to mænd blev afvist, fordi den ene var for fuld. (Foto: Illustration: Emil Thorbjörnsson © DR Nyheder)

- Vi synes ikke, det er retfærdigt eller rimeligt. Vi er frustrerede, chokerede og dybt kede af det.

Det siger Leonardo Rebaz, der er indehaver af 'The Gym' i Odense, og som i dag blev dømt for at diskriminere to mænd, da natklubben ikke ville lukke dem ind en aften i 2015.

Klubben hedder i dag 'Nunchi'.

De to mænd med rødder i Somalia og Sri Lanka fik her til formiddag landsrettens ord for, at de blev diskrimineret på grund af deres mørke hudfarve.

Også gå ud-stedet Café Kræz blev dømt, og begge steder skal betale erstatning til mændene.

Leonardo Rebaz afviser, at hans natklub overhovedet diskriminerer gæster på grund af deres hudfarve, øjenfarve, nationalitet eller køn.

Gæst var for fuld

Han fastholder forklaringen om, at de to mænd blev afvist, fordi den ene af dem var for fuld. Det samme var tilfældet, da de ikke kunne komme ind på Café Kræz.

- Det er tarveligt, at vi skal gå i den retning, hvor det nærmest er fordelagtigt ikke at være dansk. 'Rasmus' kan jo ikke komme og sige, ’jeg kunne ikke komme ind, fordi jeg er dansker’, men de her drenge kan komme og sige ’jeg blev ikke lukket ind, fordi jeg er mørk’.

- Så længe det er glade gæster, og de har pænt tøj på, har vi ingen grund til at afvise folk. Alle menneskers penge er gode nok til os, siger Leonardo Rebaz.

Fremadrettet bliver han som natklubejer nødt til at gøre meget mere brug af lyd- og videoovervågning for at kunne dokumentere, hvorfor etniske gæster bliver afvist.

Sagen vil generelt få betydning for branchen. Restauranter, barer og diskoteker vil følge dagens afgørelse med stor interesse, lyder det fra branchens organisation Horesta.

- Det er helt klart en sag, der vil være retningsgivende og vejledende for rigtig mange andre restaurationer på det her område, siger Kåre Friis Petersen, der er erhvervsjuridisk chef i Horesta.

Forsvarsadvokat: Natklubber får det svært

Advokaten for de to natklubber, Allan Stohn, skriver i en mail til DR Nyheder, at man nu vil overveje at søge om at få sagen bragt til Højesteret, da den har principiel karakter.

- Diskoteker skal tage dommen alvorligt og være bedre til at sørge for dokumentation, når de er i en situation, hvor de afviser gæster. For eksempel ved hjælp af logbøger eller måske kameraovervågning – eventuelt kameraer monteret på dørmændene til at filme situationerne, siger Allan Stohn.

Advokat for de to mænd, Camilla Michaelsen, siger til DR Nyheder, at sagen ifølge hendes overbevisning vil komme til at få betydning for andre sager om diskrimination, fordi det er første gang nogensinde, at landsretten har taget stilling til emnet.

Hun mener, at det for eksempel ikke længere vil være nok bevis for natklubberne at forklare en afvisning af en person med anden etnisk baggrund med, at vedkommende var for fuld. Fremover kan videoovervågning for eksempel blive brugt som et bevis på, om der har fundet diskrimination sted eller ej, siger advokaten.

Facebook
Twitter