Lesbisk par: Vi kan ikke bare bytte rundt på, hvem der skal være gravid

For Sabina og Anna Louise er det en gave, hvis det bliver lovligt at få børn med både doneret æg og sæd.

Sabina (tv) og Anna Louise ønsker sig brændende et barn sammen. Men det er ikke ligegyldigt, hvem af dem, der skal være gravid og føde, fortæller de i P1 Morgen.

Etisk Råd anbefaler nu, at dobbeltdonation skal være lovligt - det vil sige, at barnløse skal have lov til både at få æg og sæd fra en donor.

Det kan de ikke i dag, og det er et problem for par, hvor både manden og kvinden har problemer med fertiliteten, for enlige kvinder, som ikke har befrugtningsdygtige æg, og for lesbiske par, hvor kvinden, der ønsker at blive gravid, har problemer med frugtbarheden.

Adskillige mislykkede forsøg

Hvis loven om dobbeltdonation bliver ændret, så den følger Etisk Råds anbefalinger, vil det betyde, at ægteparret Sabina og Anna Louise kan blive forældre.

De har været sammen i 10 år, og i snart to år har Anna Louise forsøgt at blive gravid. Men efter seks mislykkede inseminationsforsøg og diverse reagensglasbehandlinger har det vist sig, at hendes æg har svært ved at blive befrugtet.

Som det er i dag, kan parret ikke vælge at sætte et af Sabinas befrugtede ikke op i Anna Louise, fordi man ikke både må bruge donoræg og donorsæd.

Fire valgmuligheder

De har derfor fire valgmuligheder tilbage, fortæller Sabina i P1 Morgen.

- Den første ville for os være, at vi tager til udlandet og får det gjort. I England er det eksempelvis lovligt for mig at donere æg til min kone, siger hun.

Men den løsning er parret ikke så glad for, da den blandt andet indebærer, at Sabina ikke bliver stillet retmæssigt lige så godt over for barnet, som hvis det foregår i Danmark. Hun ville i så fald skulle stedbarnsadoptere barnet, når de kommer hjem.

Adoption svært for homoseksuelle

Den anden er at adoptere. Men det er heller ikke noget, man bare lige gør, siger Sabina.

- Det med adoption og homoseksuelle familier, det er ikke lige så nemt, som hvis man er et heteroseksuelt par, fordi de fleste afgiver-lande ikke er interesserede i at afgive børn til homoseksuelle par.

Men hvorfor vælger parret så ikke bare, at lade Sabina blive gravid og føde deres barn?

Det er den tredje valgmulighed, men den leder umiddelbart videre til den fjerde, som er, at de ikke får børn, siger hun.

- Den tredje er, at jeg kunne blive gravid, og den sidste er, at så får vi ikke børn.

Ked af det ved tanken

For Sabina og Anna Louise er det nemlig ikke nogen løsning at bytte rundt på, hvem der føder deres barn.

For lige så stor lyst Sabina har til at få børn med Anna Louise, lige så lidt har hun lyst til at være gravid og føde et barn.

- Det lyder måske nemt på papiret, men følelsesmæssigt, så skulle jeg påtage mig en rolle, som jeg virkelig har svært ved at forestille mig at skulle påtage mig. Samtidig skulle min kone afgive hendes allerstørste ønske og allerstørste drøm.

Men hvis det er den eneste mulighed, der ligger lige for, er det så ikke fordi, du i virkeligheden ikke ønsker dig det nok?

- Nej. Jeg ønsker mig brændende at få børn sammen med Anna Louise. Jeg kan godt forstå, at du stiller spørgsmålet, for det kan jo virke enormt forkælet, udefra set.

- Men jeg kan ikke forklare det på anden måde end, at tanken, om at jeg skulle være gravid, gør mig virkelig ked af det og føles virkelig grænseoverskridende for mig som menneske, og det har jeg virkelig ikke lyst til, siger hun til P1 Morgen.

Hvad hvis det var et heteroseksuelt par?

Anna Louise er enig i, at det ville være lige så svært for hende at opgive drømmen om at skulle være gravid og føde.

Hun sidestiller situationen med, hvis de var et heteroseksuelt par, der havde været i et langt fertilitetsbehandlingsforløb

- Hvis vi var et heteroseksuelt par, ville man jo ikke stille det her spørgsmål. For manden kan jo ikke bære et barn. Men hvis vi leger med tanken - at man kunne vælge at give graviditeten til manden - så tror jeg, at det er meget få kvinder, der efter at have kæmpet så længe for en graviditet på egen krop, ville have det fint med at sige: 'pyt, jeg giver da bare graviditeten til min mand'.

- Det, at kunne bære et barn, tror jeg er en stor del af mange kvinders identitet. Uanset seksuel orientering.

Redaktionen kender Sabina og Anna Louises fulde identitet, men har valgt kun at bruge fornavnene her.

Artiklen er ændret den 8/2 kl. 9.30, da enkelte detaljer fremstod uklart.

Facebook
Twitter