Lesbiske får lov til kunstig befrugtning

Efter at det tidligere på dagen lignede et nej til kunstig befrugtning, har de lesbiske nu grund til stor jubel. Med en stemmes flertal blev det i dag besluttet, at de får mulighed for at blive mødre på lige fod med heteroseksuelle.

Lesbiske kan på lige fod med andre få lov til gratis at blive kunstigt befrugtet i det offentlige sundhedssystem.

Det blev i dag vedtaget med en enkelt stemmes flertal under 2. behandlingen af et kontroversielt lovforslag i Folketinget.

Før forslaget bliver til lov skal det dog vedtages ved tredjebehandlingen.

Og ifølge SF'eren Kamal Qureshi udbrød der jubel i salen, da resultatet stod klart. Han har ført an i en mangeårig kamp for lesbiskes ret til at få børn.

- For få minutter siden fik lesbiske en rettighed, som jeg og resten af oppositionen har kæmpet for i årevis. Det er slut nu. De lesbiske og ligestillingen har vundet en sejr i Danmark i dag, siger Qureshi umiddelbart efter.

Løb fra løfte

Tidligere i dag så det ellers ud til, at lesbiske fortsat ikke kunne blive kunstigt befrugtet offentligt og på det offentliges regning.

Venstres sundhedsordfører Jørgen Winther meddelte tidligere i dag, at trods et løfte om at fremsætte forslaget, ville det ikke blive aktuelt.

Han nævnte hensynet til regeringspartneren, de konservative, der var stærkt imod forslaget, som årsag til at løbe fra sit løfte.

Det var formentlig en lille gruppe fra Jørgen Winthers eget parti, der blev udslagsgørende. De valgte at gå imod deres egen ordfører og stemme for forslaget med den begrundelse, at loven ellers ville være diskriminerende.

Dagens andet ændringsforslag fra oppositionen om, at 100 procent infertile mænd og kvinder skulle kunne få gratis æg- og sæddonation, blev stemt ned.

Årets Politiker

Hidtil har lesbiske ikke haft ret til at blive kunstigt befrugtet på lige fod med heteroseksuelle par, men i stedet været henvist til private donorer eller insemination på private klinikker drevet af jordemødre.

Kamal Qureshi blev sidste år valgt til "Årets Politiker" af Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:53300da26187a21b2cf17697

Facebook
Twitter