Lesbiske hjemsendes til Uganda der forfølger homoseksuelle

Homoseksualitet er kriminelt i Uganda, men nu udsendes tre lesbiske til hjemlandet.

Organisationen LGBT kæmper for bøsser, lesbiske og transpersoners rettigheder, og de stod bag en demonstration i Entebbe i Uganda for et år siden. (Foto: © STRINGER, Scanpix)

Tre kvinder fra Uganda, som har søgt asyl i Danmark på grund af deres homoseksualitet, skal senest 2. august deporteres til deres hjemland.

Det møder kritik, fordi homoseksuelle er forfulgt i Uganda, hvor det siden kolonitiden har været forbudt at være homoseksuel.

De tre kvinder har opholdt sig i Danmark i et par år, mens deres sag er blevet behandlet, skriver Politiken.

Deporteringen kritiseres af organisationen LGBT Asylum, der kæmper for bøssers, lesbiskes og transpersoners rettigheder i det danske asylsystem.

- Homoseksuelle risikerer forfølgelse fra andre civile, familien og klanmedlemmer samt pengeafpresning og overfald. Homoseksuelle kan ikke forvente politiets beskyttelse, hvis de bliver overfaldet eller i værste fald truet på livet eller dræbt, siger talsperson Hanne Gyberg.

Det er ifølge organisationen første gang, at homoseksuelle hjemsendes til Uganda.

Afslagetasyl er ifølge Hanne Gyberg begrundet med, at kvindernes forklaringer er utroværdige. Samt at myndighederne ikke finder det sandsynliggjort, at kvinderne står til forfølgelse eller vil blive udsat for overgreb, hvis de udvises.

Alternativet vil tage sagen op på Christiansborg og efterlyser svar fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg.

/ritzau/