Let at købe en dansk identitet for 98 kroner

Alene i 2014 år vurderes over 34.000 danskere at have været udsat for misbrug af id-oplysninger.

Det kræver blot nogle få klik at købe en andens identitet på nettet. (© DR)

Med lidt teknisk snilde er det let at købe sig til danske personoplysninger på det sorte internetmarked.

For blot 98 kroner og nogle klik på internettet har Politiken købt Lisbeths personoplysninger på det sorte marked. Hendes fulde navn, fødselsdato, adresse, telefonnummer, kodeord til en række hjemmesider, dankortoplysninger og sågar ip-adressen på hendes computer.

Det skriver Politiken søndag.

Lisbeth er langtfra den eneste dansker, der intetanende har sine personoplysninger liggende til salg på internettet. På den illegale markedsplads AlphaBay, der ligger på det såkaldte darknet - det mørke internet - er der hele tiden tusindvis af personoplysninger til salg.

En stor del af politiets problemer med at fange it-kriminelle skyldes ikke mindst, at de på det mørke internet ofte kan bevæge sig frit helt ude af politiets søgelys.

- Den kriminelle kan operere på det mørke internet på måder, som gør det ekstremt svært, og i nogle tilfælde umuligt, for politiet at finde ud af, hvem han eller hun er. Det er enormt udfordrende, og vores succesrate er ikke høj. Vi har nogle værktøjer og arbejdsteknikker, men det er stadig ekstremt svært«, siger Europols direktør, Robert Wainwright, til Politiken.

Alene i 2014 år vurderes over 34.000 danskere at have været udsat for misbrug af id-oplysninger, mens knap 75.000 danskere har været udsat for misbrug af betalingskortoplysninger på internettet.

Bliver man offer for identitetstyveri eller dankortsvindel, dækker banken som udgangspunkt det tabte beløb.

/DR Nyheder/

FacebookTwitter