'Let til tårer og ondt i maven': Sergentskolen får strakspåbud på grund af mobning

Oberstløjtnant på Hærens Sergentskole tager strakspåbuddet fra Arbejdstilsynet meget alvorligt.

(Arkiv) Soldater fra Trænregimentet i Aalborg ses her ved paraden på flagdagen i Aalborg, 5. september 2019. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Der er tilsyneladende store problemer med mobning på Hærens Sergentskole i Varde, og det har der iøvrigt været i årevis.

DR Nyheder har også fået denne aktindsigt.

Strakspåbuddet er udstedt den 3. oktober og retter sig mod seks ansatte i skolesektionen samt ledelsen.

Ved to besøg på sergentskolen har repræsentanter for Arbejdstilsynet interviewet ansatte. Her fortæller de, at de oplever søvnproblemer, har let til tårer, ondt i maven, bliver holdt uden for, ignoreret, bagtalt, manipuleret og meget mere.

Og det i en grad, at det også påvirker privatlivet. Flere kolleger skulle også have forladt arbejdspladsen som følge af mobning.

Oberstløjtnant: Jeg er dybt berørt

DR Nyheder har interviewet skolens øverstbefalende, oberstløjtnant Peter Nielsen. Han starter med at understrege, at han ikke kan gå i detaljer med sagen, da den er personfølsom.

- Det er en meget træls situation, og vi er alle dybt berørte, siger Peter Nielsen og fortsætter:

- Jeg blev dybt chokeret, da jeg hørte det, og særligt da jeg læste de ord, der er blevet brugt til at beskrive denne arbejdsplads. Jeg har været i forsvaret siden ’82, jeg har været i Afghanistan, men det her kom fuldstændigt bag på mig.

Af aktindsigten kan man læse, at det er de civilt ansatte, der føler sig mobbet af de uniformerede ansatte. Til dette oplyser de uniformerede ansatte, som tilsynet har talt med:

- Der er en hård tone i skolesektionen, men at det er fordi, at det er en millitærarbejdsplads, hvor man må forvente, at sådan noget kan finde sted.

Peter Nielsen, har I en mobbekultur på arbejdspladsen?

- Nej, ikke på vores arbejdsplads. Men jeg tager de udsagn, som de ansatte har givet til Arbejdstilsynet meget alvorligt. Det er klart, at der er noget her, vi skal se på. Noget der skal heles, noget der skal favnes, siger Peter Nielsen og fortsætter:

- Derfor gør vi også meget for at forbedre de kommende befalingsmænd, der kommer til os efter fire måneders værnepligt på de regler, normer og oplevelser, de får hos os. Denne forventningsafstemning er vigtig for os, og vi gør meget ud af det.

Nu siger du, at I forsøger at forberede de unge til mødet med skolen. Hvordan forsøger I at forberede de ansatte til mødet med de unge?

- Jeg vil gerne understrege, at sagen er isoleret til en lille sektion på seks medarbejdere, der ikke har nogen kontakt med den uddannelse, der gennemføres ved skolen. Så det er ikke mellem de ansatte og eleverne, men internt blandt ansatte.

- Der er altid to sider af en mønt

Hvad gør I for at håndtere dette strakspåbud og for at sikre, at ingen bliver mobbet?

- Den her sag ligger jo nu for, og det skal vi kommentere. Vi skal komme med vores bemærkninger den 4. november. Men vi har allerede taget initiativer, der skal hjælpe; professionel støtte til de involverede, udarbejdet handleplan og udkast til mobbepolitik, siger Peter Nielsen og fortsætter:

- Vi er i tæt kontakt med Forsvarets Center for arbejdsmiljø, som er vores eksperter på området, og onsdag havde vi besøg af dem, hvor vi havde en længere seance med de involverede medarbejdere, der er på arbejde.

Der er nogen, der endnu er så påvirket af sagen, at de ikke er på arbejde, og Peter Nielsen kan ikke kommentere, hvor mange der ikke er på arbejde, eller om man har fritstillet nogen af de ansatte, der ifølge Arbejdstilsynet har været med til at mobbe.

- Jeg har en bekymring, om at det her kan blive farvet og talt op i medierne. Det, jeg brug for, er en helingsproces, siger Peter Nielsen.

Af en aktindsigt, fremgår det, at der er ansatte hos jer, der ikke kan sove om natten, ansatte, der fortæller, at der bliver plantet historier om dem, og ansatte, der siger, at de er frosset ude og nu spiser frokost alene. Hvordan kan det blive talt op?

- Jeg er dybt, dybt ked af, at der er nogen, der har den her oplevelse. Men der er altid to sider af en mønt, og der vil være nogen, der har en anden oplevelse af sagen, og det er min opgave at favne dem alle og få lavet en løsning for fremtiden, så dette her undgås, afslutter Peter Nielsen.