Lettet forsvarer roser systemet efter fængselsstraf til 17-årig pige fra Kundby

Anklagemyndigheden vil til gengæld overveje, om sagen skal ankes til landsretten.

Forsvarer Mette Grith Stage foran byretten i Holbæk. Hun fik fik sin vilje, da retten i dag gav hendes klient seks års fængsel. (Foto: Sarah Christine Nørgaard © Scanpix)

Det er en lettet og glad Mette Grith Stage, der træder ud af døren fra Retten i Holbæk, efter at et flertal af dommere og nævninge har afgjort, at hendes 17-årige klient skal seks år i fængsel.

Jura handler primært om at få ret, og det fik Mette Grith Stage i forbindelse med dagens strafudmåling i den særdeles opsigtsvækkende sag, hvor en dengang 15-årig pige blev anholdt, sigtet, varetægtsfængslet, tiltalt og nu dømt for at planlægge et terrorangreb mod to skoler.

- Jeg er helt vildt lettet. Jeg sad forleden dag og følte, at det var et nederlag. I dag føler jeg, det er en sejr, siger Mette Grith Stage med henvisning til, at den 17-årige pige i tirsdags blev kendt skyldig i sagen.

Men anklagemyndigheden og Mette Grith Stage har inden dagens domsafsigelse været uenige om, hvorvidt den 17-årige pige skulle have en fængselsstraf, eller om hun skulle anbringes i forvaring.

En cadeau til vores system

Anklager Kristian Kirk har argumenteret og procederet for en forvaringsdom, hvor den dømte anbringes, til vedkommende ikke længere er til fare for samfundet.

Omvendt havde Mette Grith Stage procederet for en tidsbestemt straf på mellem seks og otte års fængsel, fordi hun har ment, at det etablerede fængselssystem godt kan få pigen tilbage på rette spor.

- På en eller anden måde er det en cadeau til vores system, at man siger: ’Vi kan afrette den her pige, når man har seks år til det,’ siger hun.

Læger anbefalede forvaring

Retslægerådet har i mentalerklæringen af pigen lagt vægt på, at hun er egnet til en forvaringsdom. Men i retten er det juraen, der taler, understreger Mette Grith Stage med et smil og konstaterer så lettere triumferende om straffen:

-Jeg synes, det er seks år (i fængsel, red.). Hun (pigen fra Kundby, red.) synes, det er seks år. Retten synes, det er seks år. Så kan man ikke være andet end glad.

Pigen er dømt for at planlægge terrorangreb mod Sydskolen i Fårevejle og Carolineskolen i København, ligesom hun er dømt for grov vold mod en pædagog på den institution, hvor hun har siddet varetægtsfængslet. Hun er dømt efter terrorparagraffen, hvor kriminelle oftest får langt højere straffe.

Derfor skuffer det anklager Kristian Kirk, at der kun blev givet seks års fængsel.

- Umiddelbart ligger det under, hvad jeg havde forventet, siger han og uddyber:

- Højesteret har sagt, at udgangspunktet i sager af den her karakter er 12 års fængsel. Der skal selvfølgelig være en rabat, når man er mindreårig, men at det skal være halvdelen, det er jeg overrasket over.

Mette Grith Stage har udbedt sig betænkningstid på spørgsmålet om, hvorvidt sagen skal ankes. Det samme har anklager Kristian Kirk, som det er normal praksis. Han skal nu vende sagen med Statsadvokaten, inden han tager en beslutning.

Facebook
Twitter