Lev som om du en dag bliver statsminister - skjul dig på nettet

Vi betaler en høj pris, når vi fortæller alt om os selv på nettet. Derfor bør vi begynde at tænke på vores digitale omdømme, siger forfatter til ny bog.

(© Facebook)

Opfør dig som om du en dag bliver statsminister, når du færdes på nettet. Brug kun din rigtige identitet, når du arbejder professionelt, men brug pseudonym, når du er privat.

Viden om dig og mig er nemlig nutidens guld eller olie, som virksomheder kæmper om at få fat i. Det er hovedbudskabet i bogen "Fake It - en guide til digitalt selvforsvar", der udkommer i dag.

- Rigtig mange fede services ligger gratis på nettet. Men du betaler med noget - du betaler med dine data, med viden om dig. Det er det, der bliver indsamlet og tjent penge på, siger forfatter til bogen, journalist Pernille Tranberg til P1 Morgen.

- Og vi er nødt til at spørge os selv, om den pris, vi betaler ikke er for høj.

Jobsamtalen udebliver

Googles chef, Eric Schmidt, opfordrede for et par år siden unge, der skulle til at begynde en karriere til helt at skifte identitet og begynde forfra. Simpelthen fordi de havde for meget skidt liggende på nettet fra deres ungdom

Et af skrækscenarierne for den enkelte kan være, at man ikke bliver kaldt til en jobsamtale, fordi arbejdsgiveren har gennemtrawlet nettet og har set, at man enten har udtalt sig negativt om bøsser eller er sådan en, der sladrer meget og taler grimt om andre.

- Alle holder øje med dig, for du lægger det hele derud alligevel. Det gør forsikringsselskaberne også, det gør bankerne, det gør kommunerne, det gør alle, der kan komme i nærheden af de data om dig, siger Pernille Tranberg.

Brug pseudonym

Pernille Tranberg opfordrer os til at bruge pseudonym, når vi færdes på steder, der beder os om personfølsomme oplysninger, som fx vores fødselsdato, som kan bruges til at finde ud af mange ting om os.

For det handler om at forebygge vores online omdømme. Et af de steder, hvor vi bør gøre det, er på Facebook, hvor vi optræder med vores rigtige identitet.

- Facebook er big datavirksomhed, der lever af dine personlige oplysninger. De kender din fødselsdato, de kender din seksuelle orientering, din religiøse orientering, din politiske orientering, din sundhedstilstand osv. osv. Her ville jeg klart bruge en anden identitet, siger hun.

Ærlighed er mange ting

Hun understreger, at det ikke handler om at være uærlig over for venner og bekendte på nettet, men om at snyde algoritmerne, siger hun.

- Vi vil alle sammen gerne være ærlige på nettet, men vi har retten til at bruge pseudonymer og være anonyme i den virkelige verden. Det kan vi finde ud af i virkeligheden, så kan vi også finde ud af det i den digitale verden, siger hun.

Lyt til teenagerne

Ifølge Pernille Tranberg er der en række programmer på vej, der skal hjælpe os med at rense ud i vores digitale omdømme. Dem er vi nødt til at lære at bruge, siger hun. Og hun opfordrer alle med teenagebørn til at spørge dem, hvordan man gør.

- Teenagere er vokset op med at med at bruge pseudonymer. De har brugt dem på habbo og moviemaker, men i det øjeblik de skal på facebook, får de at vide, at de skal bruge deres rigtige identitet.

Facebook blev i maj i år børsnoteret med en markedsværdi på 104 milliarder dollars.