Levealderen giver økonomiske problemer

Danskernes middellevealder forøges med syv en halv time i døgnet. Derfor vil der om 20 år ikke være skattekroner nok til at finansiere sundhedsydelserne.

Danskernes middellevealder forøges med syv en halv time i døgnet. Derfor vil der om 20 år ikke være skattekroner nok til at finansiere sundhedsydelserne. (Foto: DR Bornholm)

Danskernes levealder vokser så kraftigt, at sundhedsvæsenet ikke vil kunne klare fremtidens voldsomme pres fra flere ældre borgere.

Alene i det seneste år er danskernes gennemsnitlige middellevetid steget med hele seks måneder, viser tal fra Danmarks Statistik. Det svarer til en stigning på syv en halv time i døgnet, skriver Jyllands-Posten.

Kan ikke skattefinansieres

Derfor vil der om 20 år være dobbelt så mange danskere over 80, og så kan skatterne ikke længere betale for medicin, ambulante behandlinger og hospitalsindlæggelser, siger sundhedsøkonom, professor Kjeld Møller Pedersen fra Syddansk Universitet.

Det bliver meget dyrt

- De kommende generationer af ældre har tårnhøje forventninger til behandling. Det bliver dyrt, rigtig dyrt. Det er slet ikke holdbart, men jeg tror ikke, at det er gået op for folk endnu, at det ikke kan finansieres over skatten, siger Kjeld Møller Pedersen.

Han forudser, at det bliver nødvendigt med brugerbetaling og flere private forsikringsordninger.

FacebookTwitter