Levende lys giver dårligt indeklima - nyt lys reducerer partikler med 90 procent

Det nye lys udleder op mod 90 procent mindre sod end almindelige stearinlys.

Kalenderlys, adventslys og juletræslys - der er mange anledninger til at fyre op for lys i december, men det forurener både dit hjem og dine lunger (ARKIVFOTO). (© Scanpix Iris)

Danskerne elsker levende lys, og gennemsnitligt brænder vi seks kilo levende lys af årligt.

Men selvom stearinlys kan lysne lidt i vintermåneder, udleder de partikler og forurener indeklimaet.

Et dansk projekt har måske fundet en løsning, der kan mindske problemet. De har nemlig udviklet et nyt stearinlys, hvor det er lykkedes dem at reducere massen af partikler med op mod 90 procent.

Almindelige stearinlys udleder især skadelige sodpartikler, når flammen blafrer, og der kommer sort røg - altså når lyset for eksempel står ved et åbent vindue, over en varm radiator, eller når vægen er for lang.

Det er her, det nye lys udleder færre partikler, siger Morten Køcks, faglig leder på Bio- og Miljøteknologi på Teknologisk Institut.

- Vi har kunne se en markant forbedring ved blafrende flamme, som er en del af det scenarie, der er ude i det danske hjem.

Lys af stearin er et af de lys, der udleder allerflest partikler, når du tænder det, ifølge Videnscenteret Bolius. (© (c) DR)

Det er Teknologisk Institut, der er med til at udvikle det nye lys sammen med blandt andre Aarhus Universitet, COOP Danmark og ASP-HOLMBLAD.

Hos lysfabrikanten ASP-HOLMBLAD tror de, at lys med lavere udledning af sodpartikler vil blive populære, og det er derfor, de er en del af projektet, siger administrerende direktør Mette Poulsen.

- Stearinlys er blevet meget udskældt i medierne gennem de sidste ti år, og derfor har vi besluttet, at vi gerne vil være med til at lave et lys, der er i orden for at sikre forbrugernes indeklima.

- Det er smart i det omfang, at der kommer færre partikler i miljøet, men det bevarer stadig hyggen, tilføjer hun.

Professor: Skift levende lys ud med LED

Trods reduktionen i partikeludledning møder projektet stadig skepsis hos Steffen Looft, der er professor i miljømedicin ved Københavns Universitet.

- Hvis man nu skal tænde stearinlys, så er det da bedre, at der er færre partikler fra lysene, men man har jo ikke løst hele problemet på den måde, for der er meget andet, der kommer ud af brændende stearinlys.

Han synes i det hele taget, det er en dårlig ide at have ild indendørs.

- Når man har åben ild indendørs, så vil der dannes partikler i større eller mindre mængde, og der vil dannes kvælstofdioxid. Begge dele er skadelige for lungerne og formentlig også for resten af kroppen.

Steffen Looft opfordrer i stedet for til, at man bruger LED-lys.