Rettelse: Oplysninger omkring en aftale mellem Google og Wikimedia Enterprise er præciseret, ligesom kommentarer fra Wikimedia Foundation, der driver Wikipedia, er tilføjet efter artiklens udgivelse. Det er desuden tilføjet artiklen, at DR har forsøgt at få et interview med Google, som ikke ønskede at stille op.
Du kender det helt sikkert. Du mangler svar på et spørgsmål, så du fisker telefonen op af lommen eller tænder for computeren.
"Hvor mange mennesker bor der i Kina?", skriver du på Google, og efter få sekunder har du svaret.
Hvis du kun kigger på søgemaskinens første resultat, vil du typisk få dit svar fra én tjeneste: Wikipedia.
Og det er et stort problem for den demokratiske samtale, at Google på den måde favoriserer Wikipedia, når vi søger på internettet. Det mener redaktionschef og daglig leder på lex.dk, Erik Henz Kjeldsen.
Lex.dk samler opslagsværkerne fra blandt andet Den Store Danske og er altså en encyklopædi ligesom Wikipedia. Der er dog én - ret væsentlig - forskel på de to tilbud.
På Wikipedia kan alle og enhver i store træk skrive noget og ændre i det skrevne, mens indholdet på lex.dk udelukkende kommer fra forskere, der med navn og titel står på mål for det, de skriver.
Det kan i sidste ende betyde, at brugeren får vist utroværdigt indhold, når Wikipedia altid ligger øverst, lyder det fra lex.dk.
- Vi kritiserer Google for at give Wikipedia forrang. Forrang for andet godt indhold, eksempelvis fra nationalencyklopædien lex.dk, uden at indholdet nødvendigvis er bedre, siger Erik Henz Kjeldsen.
DR har forsøgt at få et interview med Google, men de har ikke ønsket at stille op.
Brev til Bruxelles
Derfor har lex.dk sammen med det europæiske netværk for encyklopædier sendt et brev til EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager. I brevet understreger de vigtigheden af solidt og troværdigt indhold på nettet.
- I en tid med misinformation og desinformation er det afgørende, at folk har adgang til pålidelig viden, lyder det blandt andet i brevet til Vestager.
De skriver yderligere, hvordan Googles søgemaskine, der er verdens største af sin slags, nu har opnået en så dominerende markedsandel, at Google de facto har monopol på adgangen til at søge efter viden på internettet.
- Det er derfor vigtigt, hvilke søgeresultater folk får vist på Google, når de leder efter information, står der i brevet, der er underskrevet af lex.dk's administrerende direktør, Niels Elers Koch.
Kritiserer aftale
I brevet skriver det europæiske netværk for encyklopædier, at en særlig aftale med Google medfører, at Wikipedia får en fremtrædende placering i søgninger.
- Google har prioriteret Wikipedia i søgeresultater i årevis. Og sidste sommer blev samarbejdet bekræftet i en kommerciel aftale mellem Google og Wikimedia Enterprise. Aftalen betyder, at indhold fra Wikipedia vil få en endnu højere prioritering i Googles søgeresultater. Den nye aftale uddyber samarbejdet og sikrer, at alle alternativer til Wikipedia vil få mindre trafik og brug, står der i brevet.
Wikimedia Foundation, der driver Wikipedia, afviser dog, at der findes en aftale, som betyder, at Google promoverer søgeresultater fra Wikipedia. I en mail til DR understreger Wikimedia Foundation, at Google betaler for at bruge tjenesten Wikimedia Enterprise, som er et kommercielt produkt lanceret af Wikimedia Foundation.
- Wikimedia Enterprise giver simpelthen virksomheden mulighed for lettere at pakke og dele indhold i en skala, der passer bedre til deres behov.
- Dette har intet at gøre med nogen aftale om at promovere Wikipedia-søgeresultater. Wikimedia Enterprise er derimod designet til enheder, der genbruger og henter Wikipedia- og Wikimedia-projekter i stor mængde, skriver Anusha Alikhan, der er vice president of communications hos Wikimedia Foundation, i en mail til DR.
Anusha Alikhan understreger således, at Google ifølge sine egne systemer "organisk viser Wikipedia-resultater mere fremtrædende, fordi millioner af mennesker finder værdi i Wikipedia som en ressource til deres vidensbehov."