LGBT+Danmark om stigende smitte med abekopper: Tilbyd forebyggende vaccine nu

Sundhedsstyrelsen vil undersøge om mænd, der har sex med mænd, skal tilbydes en vaccine mod abekopper.

Copenhagen Pride begynder om små to uger, og her frygter LGBT+Danmark, at smitten med abekopper vil stige, hvis ikke vaccine mod sygdommen tilbydes til flere. (Foto: © Olafur Steinar Gestsson, Ritzau Scanpix)

I sidste uge var der opdaget 81 tilfælde af abekopper i Danmark. I denne uge er antallet steget til 101.

Det er en stigning, som man hos LGBT+Danmark ser med bekymring på.

For smitte med abekopper findes primært blandt mænd, der har sex med mænd, og som har mange forskellige partnere.

Derfor mener foreningen for lesbiske, bøsser, biseksuelle, transpersoner og andre, at Sundhedsstyrelsen skal ændre sin vaccinestrategi for abekopper.

- Vi så gerne, at man snarest muligt begynder at tilbyde forebyggende vaccine mod abekopper til mænd, der har sex med mænd.

- Lige nu ligger alt ansvaret for at undgå smitte hos den enkelte, da vaccinen kun gives til folk, der har været i nær kontakt med en smittet, og det, synes vi, er uhensigtsmæssigt, siger Susanne Branner Jespersen, der er sekretariatschef hos LGBT+Danmark.

Stor bekymring i LGBT+-miljøet

Susanne Branner Jespersen fortæller, at der er en stor bekymring for abekopper i LGBT+-miljøet lige nu. Og også en følelse af, at sundhedsvæsenet ikke tager LGBT+-personer alvorligt nok.

- Vi hører fra personer i miljøet, der er blevet smittet, at de har oplevet uklarhed i sundhedsvæsenet i forhold til behandling af sygdommen.

- Den her gruppe er historisk blevet voldsomt stigmatiseret og udskammet under aids-epidemien i 1980'erne og 1990'erne. De blev også holdt hen af et sundhedsvæsen, der ikke rigtig tog det alvorligt, da det kun smittede blandt bi- og homoseksuelle mænd, siger LGBT+Danmarks sekretariatschef.

Om små to uger begynder Copenhagen Pride, hvor tusindvis af turister forventes at flokkes til København. Blandt dem også gruppen af homoseksuelle mænd med flere sexpartnere, som lige nu er udsatte for smitten med abekopper i eksempelvis Spanien, Frankrig og Tyskland.

Det får Susanne Branner Jespersen til at frygte, at smitten kan komme til at stige hjerhjemme i forbindelse med priden.

- Med den smittestigning vi ser lige nu, er vi bekymrede for en øget smitte - særligt op til Copenhagen Pride. Derfor gælder det om at få tilbudt en forebyggende vaccine til mænd, der har sex med mænd, så hurtigt som muligt, lyder det.

Sundhedsstyrelsen vil revurdere vaccinestrategi

I Sundhedsstyrelsen ser man også med bekymrede miner på den stigende smitte med abekopper herhjemme, og det får nu styrelsen til at revurdere sin strategi.

Det fortæller Helene Probst, der er vicedirektør i Sundhedsstyrelsen.

- Vi har set en stigning i antallet af smittede med abekopper den sidste uge, og vi har set, at man nu også bliver smittet i Danmark.

- Når vi ser sådan en stigning, så er der et eller andet, vi skal gøre bedre. For det burde være en sygdom, som vi kan forebygge. Den smitter først, når man har symptomer og ved ret tæt kontakt.

- I lyset af den stigning, vi har set, kigger vi på, om vi skal justere på vores vaccinationsstrategi, siger Helene Probst, der er vicedirektør i Sundhedsstyrelsen. (Foto: © Philip Davali, Ritzau Scanpix)

Ifølge Helene Probst arbejder man i to spor for at mindske spredningen af abekopper herhjemme.

Det ene ben i strategien handler om forebyggelse ved at få informationer om sygdommen ud til de grupper, der har øget risiko for at blive smittet.

Det andet ben i strategien er vaccinationer. I øjeblikket kan man kun få vaccine mod abekopper, hvis man er nær kontakt til en smittet.

- I lyset af den stigning, vi har set, kigger vi på om vi skal justere på vores vaccinationsstrategi, siger Helene Probst.

Helene Probst fortæller, at det fortsat er blandt mænd, der har sex med mænd, og som har mange forskellige partnere, at smitten ses.

Overvejer I at tilbyde vaccine til mænd, der har sex med mænd, og som har flere partnere?

- Det er blandt andet den målgruppe, som vi kigger på. Men det er jo slet ikke alle homoseksuelle mænd, der vil være i en risiko. Smitten er lige nu introduceret blandt nogle netværk af homoseksuelle mænd, og hvis man så har seksuel kontakt med flere skiftende partnere, så er man i en øget risiko.

- Men det det er vigtigt for mig at understrege, at alle kan blive smittet, og at det ikke er knyttet til hverken køn eller seksuel orientering. Det handler mere om et bestemt kontaktmønster.

Giver det så ikke mening at tilbyde vaccinen til den målgruppe?

- Det er lige præcis den faglige vurdering, som vi er i gang med at lave nu. Men det er vigtigt at sige, at når vi skal ud at anbefale vaccination til raske - uanset om det er vaccine mod abekopper, covid-19 eller influenza, så skal vi lave en grundig faglig vurdering af det. Jeg forventer, at vi i næste uge kan komme med nogle opdaterede retningslinjer.

I Tyskland bliver homoseksuelle mænd med flere sexpartnere opfordret til at tage imod en vaccine mod abekopper. Kan det blive en del af den kommende strategi?

- Vi kigger lige nu på de vurderinger, der er blevet lavet i andre lande, siger vicedirektør i Sundhedsstyrelsen Helene Probst.