LGBTQ-atleter kommer til København: Dyster ved WorldPride

EuroGames og WorldPride bliver ét samlet megaevent i København i 2021.

København skal været vært for EuroGames, der samler LGBTQ atleter fra hele Europa. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Atleter fra hele Europa kommer i 2021 til København for at deltage i sportseventet EuroGames. Det er netop blevet besluttet på generalforsamlingen i European Gay & Lesbian Sport Federation.

Sportsstævnet smelter sammen med WorldPride og kommer til at samle op mod en halv million mennesker til et globalt megaevent i København under navnet Copenhagen 2021.

Hos PAN Idræt, der har vundet værtskabet, kan de ikke få armene ned af begejstring. Formand Christian Bigum er stolt over, at København er valgt som vært, og ser frem til at få sat inklusion i sportsverdenen på dagsordenen.

Selvom Danmark på mange måder er langt fremme, er vi ikke i mål endnu, mener Christian Bigom. De hører mange historier fra deres medlemmer, der viser, at der ikke altid er et inkluderende miljø i landets sportsforeninger. Der er også en generel mangel på topatleter, der er sprunget ud - og det har konsekvenser for de unge, såvel som for dansk sport:

- For unge mennesker, der er ved at finde deres seksualitet, kan det være svært at finde sig til rette i sportens verden. I sidste ende betyder det, at vi går glip af en masse talenter, og at disse unge mennesker ikke får et godt forhold til sport og motion.

Alle må være med

EuroGames er et sportsstævne for europæiske LGBTQ-atleter, men reelt set kan alle være med. Formålet er at sætte fokus på inklusion i sport og skabe et trygt sted for atleter uanset seksualitet og køn. Udover sportsaktiviteterne arrangerer PAN Idræt også en konference, der skal sætte fokus på inklusion i sportsverdenen.

Et af de områder PAN Idræt har meget fokus på, både i dagligdagen og når EuroGames skal arrangeres, er måden, vi taler med hinanden, fortæller Christian Bigom.

- Vi ser på stadion, at der bliver sunget sange med negativt indhold. Man bruger ord som homo eller bøsse til at beskrive negative handlinger. Sproget er med til at skabe virkeligheden.

- Jo mere man italesætter eksempelvis homoseksuelle som negativt, jo mere bliver det opfattelsen.

Fodbold, høvdingebold og e-sport

Copenhagen 2021 kommer til at byde på sportsstævner i 27 sportsgrene fra de traditionelle som fodbold, dans og svømning til de mere utraditionelle som dans og høvdingebold og e-sport. En del af aktiviteterne finder sted i Malmø, men København og Frederiksberg danner rammen om de fleste af sportsstævnerne.

København blev i oktober valgt til vært for WorldPride i 2021, og med EuroGames kommer priden nu til at blive større end nogensinde. PAN Idræt har før arrangeret EuroGames, og beslutningen om at lægge stævnet i København er derfor ikke overraskende.

Både Statsminister Lars Løkke Rasmussen og flere borgmestre har bakket op om at blive værtsland - og den opbakning er vigtig, mener Christian Bigom:

- Vi har en meget værdsat politisk opbakning, som andre misunder os. At vi har en statsminister og borgmestre, der bakker op, sender stærke signaler til andre lande i Europa, der ikke er ligeså langt fremme.

Facebook
Twitter