Licensregningen splitter befolkningen: 47 procent er modvillige betalere

Vi har det med licensen som med skatten: Ny undersøgelse viser, at næsten halvdelen ikke betaler med glæde for DR's indhold via licens.

32 procent af adspurgte danskere vil gerne betale for DRs indhold via licensen. (Foto: © Bjarne Bergius Hermansen, Type 1)

Langt størstedelen af alle danskere er hver dag i kontakt med DR's indhold, om det så er TV-Avisen, P3 eller X Factor, men mange er ikke tilfredse med at betale den regning, der finansierer hele gildet.

Det viser en ny undersøgelse, som Epinion har lavet for programmet Detektor, der i aften debatter licensen.

Hele 47 procent af de adspurgte svarer, at de enten er helt eller delvist uenige i, at de er villige til at betale for DR's indhold via licensen.

Licens som finansieringsform

Det kommer ikke bag på Henrik Søndergaard, der er medieforsker og lektor ved Københavns Universitet.

Han fortæller, at licens som finansieringsform altid har været et omdiskuteret emne, og det er med til at skabe den store splittelse om DR's indhold.

- Det er et udtryk for en utilfredshed med systemet. Nogen føler, de betaler for noget, de ikke bruger, mens andre føler, de betaler for meget for det, siger han.

Vil have andre til at betale

Henrik Søndergaard fortæller, at undersøgelser om public service ofte peger i forskellige retninger, og han sammenligner det med, at folk bliver spurgt, om de gerne ville betale mindre i skat.

- I stedet for selv at betale licens vil folk bare have andre til at betale, det her siger jo ikke noget om, hvordan folk ellers vil betale for indholdet, siger han.

Han mener, at folk, i en undersøgelse som denne, ikke helt ved, hvad de svarer på, fordi de ikke kan se noget alternativ.

Dyr licens

Undersøgelsen viser, at 32 procent er helt eller delvist enige i, at de er villige til at betale licens for DR's indhold. 13 procent er hverken enige eller uenige, mens syv procent har svaret 'ved ikke'.

Henrik Søndergaard nævner, at resultatet af undersøgelsen også kan have noget med prisen at gøre.

- Det kan være et udtryk for, at licensen er ret høj. Det er mange penge for rigtig mange mennesker, og folk bliver derfor modvillige, fordi man kunne finansiere DR på andre måder, siger han.

Om undersøgelsen:

Denne undersøgelse er udarbejdet på baggrund af i alt 1.046 interviews indsamlet i perioden 13. - 21. marts 2015.

Den maksimale stikprøveusikkerhed på de samlede resultater er +/- 3 procentpoint.