Lidegaard: Rusland har invaderet Ukraine

Danmarks udenrigsminister Martin Lidegaard kalder Ruslands ageren på Krim for en invasion.

Rusland har invaderet Ukraine. Sådan lyder det fra Danmarks udenrigsminister, Martin Lidegaard, efter den seneste eskalering af konflikten mellem de to nabolande mod øst.

- Det er en invasion - i hvert fald delvist. I forvejen stod der jo 15.000 russiske tropper på Krim-halvøen, fordi hele Ruslands sortehavsflåde ligger der. Men der er altså kommet 6.000 yderligere til og mere end det. Så de facto er Krim nu helt eller delvist besat eller kontrolleret af russiske tropper, siger Martin Lidegaard til DR Nyheder.

Senest har Ukraine indkaldt alle hærens reserver samt lukket det militære luftrum over Ukraine, og situationen mellem de to lande er på bristepunktet af en væbnet konflikt, vurderer flere eksperter overfor DR Nyheder.

Indsamler Ukraines våben

Tidligt søndag morgen har russiske militærfolk konfiskeret pistoler, rifler og ammunition fra en ukrainsk flådebase og en radarstation på Krim-halvøen.

Lørdag fik Ruslands præsident Putin grønt lys fra parlamentets overhus til at indsætte tropper i Ukraine. Putins anmodning kom paradoksalt flere timer efter, russiske tropper havde indtaget flere militærstrategiske positioner på den ukrainske halvø - heriblandt det regionale ukrainske parlament på Krim samt to lufthavne.

- Man bedyrer på russisk side, at man vil beskytte det russiske mindretal på Krim-halvøen. Men det er en hel uacceptabel måde at gøre det på efter vores overbevisning, siger Martin Lidegaard.

Verdenssamfundets reaktion

Hvordan skal NATO og Danmark reagere på, at et europæisk land er invaderet?

- Det er det spørgsmål, rigtigt mange lande - inklusiv Danmark - stiller sig selv. Jeg kan roligt sige, at diplomatiet er hvidglødende disse timer, siger Martin Lidegaard.

- Den balance, vi prøver at ramme, er: På den ene side at gøre det klart for Rusland, at den overtrædelse af Ukraines integritet er uacceptabel, og man fordømmer den på enhver tænkelig måde. Og at den bliver rullet tilbage.

- Men vi skal også gøre et forsøg på at får dem til forhandlingsbordet, da det kun er en forhandlet løsning, der kan løse dette problem, siger udenrigsministeren.