Lidt flere øjenskader end sidste år

Ni personer fik alvorlige øjenskader nytårsaften, og det er lidt flere end sidste år. Den store synder i år er fyrværkeri-batterierne, vurderer en overlæge på Rigshospitalet.

På Rådhuspladsen i København leges der med ilden nytårsaften. (Foto: © DR, DR)

Ni personer fik nytårsaften alvorlige øjenskader.

Ifølge overlæge John Thygesen fra Rigshospitalets øjenklinik er antallet i den lave ende. Selv om det er lidt højere end sidste år, finder han ikke antallet alarmerende. Det svarer nogenlunde til gennemsnittet for de sidste fire år, siger han. For et år siden var der blot seks alvorlige øjenskader nytårsaften.

De store fyrværkeribatterier var i år skyld i de fleste skader, siger overlægen.

Ingen sikkerhedsbriller

Blandt årets alvorlige øjenskader er en 42-årig kvinde fra Næstved, der kun var tilskuer. Hun blev ramt i øjet, så det flækkede, da naboens batteri væltede. Hun er nu under operation.

I Odense blev en 16-årig dreng ramt i øjet af et forsinket skud fra et batteri, da han gik tilbage til batteriet for at se, om der var flere skud. Ellers er der primært tale om voksne mænd, der er kommet til skade i øjnene. Enten havde de slet ikke sikkerhedsbriller på, eller også havde de sat dem op i panden, fordi de duggede, siger John Thygesen.

Øjenskader 1. januar

John Thygesen har ringet rundt til landets hospitaler og tjekket antallet af alvorlige øjenskader. Men det er stadig for tidligt at gøre det endelige antal op.

Ifølge overlægen viser erfaringen, at cirka 10 procent af de alvorlige skader sker 1. januar i dagtimerne, hvor forældrene sover længe, og børnene løber og samler fusere, som så eksploderer, når man forsøger at tørre krudtet på eksempelvis radiatoren.