For lidt sol giver flere indvandrere sclerose

Nye undersøgelser i Norge viser, at flere indvandrere sydfra får sclerose, når de flytter herop - og det skyldes blandt andet, at de får mindre sollys. I Danmark er tendensen den samme.

Flere indvandrere sydfra får sclerose. Det skyldes blandt andet, at de får mindre sollys. (Foto: Rasmus Kahlen © DR Bornholm)

Det hårde skandinaviske klima gør indvandrere syge. Nye undersøgelser i Norge viser, at flere indvandrere får sclerose - blandt andet på grund af manglende sollys.

Og i Danmark er tendensen den samme. Mina Mirjahan fra Iran har boet i Danmark i mere end 20 år og fik i 2001 konstateret multipel sclerose.

Anede ikke, hvad det var

En sygdom, som ikke er særlig udbredt i lande tæt på ækvator - og som Mina Mirjahan ikke anede, hvad var.

- Nej slet ikke. Min mand har været på nettet og fundet ud af, hvad det er, og han har prøvet at fortælle mig det, og jeg har læst en hel masse om det, siger Mina Mirjahan til Radioavisen.

Flere indvandrere får sygdommen

Nye undersøgelser fra Norge viser nu, at flere og flere førstegenerationsindvandrere får den alvorlige nerversygdom. Det fortæller Elisabeth Gulowsen Celius, der er overlæge på scleroseafdelingen på Ullevål Universitetssygehus i Oslo.

- Vi får i større grad patienter af ikke-vestlig baggrund, som bliver diagnosticeret sclerose, siger Elisabeth Gulowsen Celius.

Og selv om der ikke findes officielle tal, så mener de norske forskere, at tendensen er den samme i både Danmark og Sverige.

Manglende sollys

Lederen af Rigshospitalets Scleroseklinik, professor Per Soelberg Sørensen, er enig.

- Vi ser også her flere patienter med sclerose, der kommer fra specielt Iran og andre mellemøstlige lande, siger Per Soelberg Sørensen.

- Jo nærmere man kommer de tempererede områder, desto større er hyppigheden af sclerose - og det kan have noget med sollys at gøre, siger Per Soelberg Sørensen.

Det er skæbne

Mina Mirjahan fortryder dog ikke, at hun tog til Danmark, selv om hun formentlig aldrig var blevet syg i Iran.

- Jeg har tænkt på, at det måske er fordi jeg er kommet til Danmark. Men jeg fortryder ikke, for jeg synes, det er skæbne, siger Mina Mirjahan.

Facebook
Twitter