Liget er aldrig fundet: Præst tiltalt for at have dræbt hustru

Retten i Hillerød skal bruge hele 16 retsdage på sagen, der indledes i oktober.

Man har blandt andet ledt efter Maria From Jakobsen ved Skibby i Roskilde Fjord. Billedet er taget den 26. november 2020. (Foto: Claus bech © Scanpix)

I langt de fleste drabssager er der en drabsmand og et lig.

Men i en opsigtsvækkende sag fra Nordsjælland har politiet aldrig fundet liget af 43-årige Maria From Jakobsen, som forsvandt fra sit hjem i Frederikssund sidste oktober.

Alligevel har anklagemyndigheden vurderet, at der er grundlag for at tiltale hendes 44-årig mand for netop drab.

Det oplyser anklager Anne-Mette Wedell Seerup fra Nordsjællands Politi.

- Det er på baggrund af en vurdering af de beviser, som er kommet frem under efterforskningen. Der har jeg fundet, at der er tilstrækkeligt med beiser til at rejse tiltale og dermed bede retten om at tage stilling til, om tiltaltes skyld kan bevises, siger hun.

Anne-Mette Wedell Seerup ønsker ikke at gå i detaljer med, hvilke beviser som politiet og anklagemyndigheden er i besiddelse af.

'Forlod sit hjem i nedtrykt tilstand'

Sagen nåede første gang offentlighedens lys den 29. oktober, da Nordsjællands Politi i en efterlysning forklarede, at Maria From Jakobsen 'forlod sit hjem i nedtrykt tilstand'.

- Nordsjællands Politi vil meget gerne høre fra borgere, som har set Maria From Jakobsen eller har oplysninger om, hvor hun kan befinde sig, lød det.

  • Politiet har ledt efter kvinden i Roskilde Fjord. (Foto: Claus bech © Scanpix)
  • 43-årige Maria From Jakobsen var ansat som psykolog ved Holbæk Sygehus og mor til to børn. (Foto: Claus bech © Scanpix)
1 / 2

Men omkring to uger senere ændrede politiets kommunikation karakter. Den 15. november om eftermiddagen blev hendes mand, der arbejder som præst, anholdt og sigtet for drabet på sin hustru. Han har siden siddet varetægtsfængslet, og han nægter sig skyldig.

Grundlovsforhøret 16. november blev afholdt for lukkede døre af hensyn til det tidlige stadie af efterforskningen.

DR Nyheder har dog siden hen fået aktindsigt i retsbogen, hvor dommeren kom med flere detaljer om, hvorfor den 44-årige ægtemand skulle varetægtsfængsles.

Her kom det blandt andet frem, at det ikke var manden, der meldte Maria From Jakobsen savnet, men kvindens søster.

I parrets hjem blev der desuden fundet kaustisk soda og saltsyre i 'ikke ubetydelige mængder', som er stærkt ætsende.

Og så har manden efter hustruens forsvinden ifølge retsbogen søgt på 'havdybde', 'olietønder', 'selvmord', 'forsvinden' og 'rensemidler'.

Det vides ikke, om disse detaljer er en del af anklagemyndighedens sag, da anklageskriftet endnu ikke er blevet udleveret til pressen.

Undervejs i politiets efterforskning har en blå fodertønde haft en central plads.

Overvågningsvideoer har vist, at den tiltalte den 6. november sidste år - 11 dage efter at Maria From Jakobsen forsvandt - skilte sig af med en blå fodertønde på en genbrugsplads i Frederikssund. Ud over den blå fodertønde bortskaffede præsten en grå sækkevogn.

Udstyret kan have været brugt i forbindelse med det formodede drab, har teorien lydt.

Byretten skal bruge mange dage

Sagen begynder ved Retten i Hillerød den 25. oktober.

Der er sat hele 16 retsdage af, hvilket er højere, end man normalt ser i drabssager.

- Når anklagemyndigheden allerede nu har rejst tiltale, så mener de i hvert fald, at de allerede nu har nok til at få den 43-årige dømt, siger Trine Maria Ilsøe.

Til sammenligning afsatte Københavns Byret otte retsdage, da sagen om drabet på Kim Wall blev behandlet i 2018, mens Retten på Frederiksberg skulle bruge ti dage på at vurdere sagen om drabet på Nedim Yasar sidste år.

Ifølge DR Nyheders retskorrespondent, Trine Maria Ilsøe, kan det været et udtryk for efterforskningens kompleksitet.

- Der kan eksempelvis være mange vidneafhøringer og tekniske beviser, der skal fastslå den 43-åriges færden på det formodede gerningstidspunkt. Politiet har i denne sag flere gange været ude og bede offentligheden om hjælp, og resultaterne af den hjælp de har modtaget, kan muligvis bruges i straffesagen.

Anklageren i sagen, Anne-Mette Wedell Seerup, siger, at der er 'en del materiale, vi skal igennem'.

- Vi har også en del vidner, der skal afhøres, så det er derfor, at vi har bedt om så mange dage. Det kan også godt være, at vi i sidste ende ikke skal bruge så mange, men det har været et skøn, siger hun.

43-årige Maria From Jakobsen arbejdede som psykolog ved Holbæk Sygehus og var mor til to børn.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk