Likvideringen af 16-årige Servet: Varetægtsfænglet tilstår salg af 9 millimeter Zastava til drabet

Politiet mangler beviser for at få svensk-jugoslav dømt for drab.

Politiet kaldte drabet på 16-årige Servet Abdija for en likvidering af en helt almindelig ung dreng. Arkivfoto. (Foto: © Sofie Mathiassen, Scanpix)

Politiet betegnede det som et gennembrud, da de i august sidste år kunne anholde en svensk-jugoslavisk mand i sagen om drabet på teenageren Servet Abdija, som blev likvideret foran sit hjem i efterårsferien for halvandet år siden.

Nu har sagen taget en drejning.

Den 34-årige svensk-jugoslav tilstår nemlig at have videresolgt den pistol, som ifølge politiet blev brugt til dræbe den 16-årige dreng, der spillede fodbold med sine venner, kort før han døde.

Samtidig mangler politiet beviser for at kunne få den 34-årige mand dømt for selve drabet, som han dog stadig er sigtet for.

Det fortæller senioranklager Søren Harbo fra Københavns Politi.

- Vi er nået til et tidspunkt i efterforskningen, hvor vi ikke kommer videre lige nu, og derfor må vi få afgjort våbendelen, siger han.

Den 17. april ventes den 34-årige svensk-jugoslaviske mand at tilstå ulovlig våbenbesiddelse ved et retsmøde, som der er afsat en time til.

Manden blev anholdt i august sidste år og har siddet varetægtsfængslet siden.

Solgte våben for 20.000 svenske kroner

Våbnet, en skarpladt 9 mm-pistol af mærket Zavodi Crvena Zastava, har manden ifølge sigtelsen haft på sig i den svenske by Helsingborg på et tidspunkt forud for drabet den 16. oktober 2017.

En uidentificeret person skal have købt pistolen af ham for 20.000 svenske kroner.

Politiet fandt pistolen sammen med et andet våben i sommeren 2018 og meldte dengang ud, at det var gerningsvåbnene, de havde fundet.

Herefter kom politiet på sporet af den 34-årige svensk-jugoslav.

Anklager Søren Harbo vil i dag ikke kommentere, hvorfor politiet ved, at der er tale om drabsvåbnet.

De to gerningsvåben:

  • Jugoslavisk halvautomatisk pistol, Kaliber 9x19 mm, Mrk: Zastava, Model: 88, Serienummer: Fjernet. (Foto: © Københavns Politi, Københavns politi)
  • Amerikansk revolver, Kaliber .38 Special, Mrk: Colt, Model: Cobra, serienummer: 120194. (Foto: © Københavns Politi, Københavns politi)
1 / 2

Tager senere stilling til sigtelsen for drab

Når tilståelsessagen er slut, vil politi og anklagemyndighed ikke gøre noget for at fastholde varetægtsfængslingen af manden, selvom han stadig er sigtet for drabet, som politiet mener skete i forening med andre.

- Han er fortsat sigtet for drab, og vi vil på et senere tidspunkt tage stilling til, hvad vi gør med den sigtelse, men nu får vi afsluttet våbendelen, siger senioranklager Søren Harbo fra Københavns Politi.

Han vil endnu ikke oplyse, hvilken straf han kommer til at kræve, men ulovlig besiddelse af et skydevåben straffes med mellem to og otte års fængsel.

Anklageren vil kræve, at manden udvises til Sverige med indrejseforbud i Danmark i mindst seks år.

Københavns Politi ønsker ikke at stille op til interview om status på efterforskningen i den halvandet år gamle og uopklarede drabssag. De ønsker heller ikke at fortælle, om de er kommet tættere på et motiv.

Svensk-jugoslaven er den eneste, der har været fængslet i sagen.

Tilbage i november 2017 offentliggjorde politiet en overvågningsvideo af den dræbte for at få vidner til at henvende sig:

Drabet på teenageren

  • Den 16-årige Servet Abdija blev ifølge politiet skudt seks gange på nært hold den 16. oktober 2017 foran sin bopæl på Ragnhildgade på grænsen mellem Østerbro og Nørrebro i København.

  • Skuddrabet skete en aften i efterårsferien, efter at Servet Abdija havde spillet bold med nogle andre.

  • Politiet har betegnet drabet som en likvidering.

  • Sagen fik stor opmærksomhed, blandt andet fordi politiet betegnede den 16-årige som en helt almindelig dreng, der ikke havde tilknytning til noget kriminelt miljø.

  • Efter drabet var der en mindehøjtidelighed, og unge fra lokalområdet fik hjælp til at bearbejde chokket.

  • Politiet efterlyste vidner, som havde set tre yngre mænd flygte fra stedet.