Lille krabbe med kæmpe kløer vinder frem i Limfjorden: Afliv den, hvis du ser den

Limfjordens bløde bund er ved at forvandle sig til stenhårde østersrev: Det truer de eksisterende arter - og lokker nye til.

Det er svært at se med det blotte øje, men hannerne af arten pensel-klippekrabbe har behårede kløer. (Foto: © Henrik Glenner, Bergens Universitet og Københavns Universitet (CMEC))

Kroppen er ikke mere end tre centimeter bred.

Til gengæld er kløerne mere ærefrygtindgydende end dem, badegæster normalt ser krible rundt på Limfjordens bund.

Den sydøstasiatiske pensel-klippekrabbe er på vej til at blive en fast beboer i Limfjorden. Samtidig skubber den de almindelige strandkrabber ud af deres gemmesteder i fjorden.

- Vores egne naturlige strandkrabber har brug for de her gemmesteder om sommeren, når de er små minikrabber på tre centimeter, forklarer biolog Kathrine Habekost Hansen fra DTU AQUA.

- Hvis den her invasive krabbe jager dem væk, så har vi lige pludselig ikke plads til vores egne små krabber, og så får vi heller ikke vores egne store krabber med tiden, siger hun.

Den sydøstasiatiske pensel-klippekrabbe er som fuldvoksen ikke større end en ung almindelig strandkrappe, hvis skjold kan vokse sig mere end dobbelt så stort. Men klippekrabbens kløer er markant større. (Foto: © Mads Juhl, DR Midt & vest / Foto: © Mads Juhl, DR Midt & vest)

Snart er Limfjorden helt forandret

Ifølge professor i marine organismer, Henrik Glenner fra Bergens Universitet, er hele Limfjordens bund ved at ændre sig markant.

Og det går stærkt.

- Inden for 10 år kommer tingene til at se meget anderledes ud, og vi aner ikke, hvad det har af effekter på fiskeri, fisk og andre organismer. Det er som ringe i vandet, der breder sig, siger han.

Én invasiv art baner vejen for en masse nyt liv i Limfjorden - og gør livet faretruende surt for de naturligt hjemmehørende arter: Stillehavsøstersen.

- Når stillehavsøsters bliver mange nok, danner de rev. De klistrer skallerne sammen, og så får man pludselig et stenhårdt, superskarpt rev, som består af både levende og døde østers, forklarer Henrik Glenner.

- Jeg har prøvet på egen hud, at pensel-klippekrabben nipper lidt hårdere end strandkrabben, fortæller biolog Kathrine Habekost fra DTU Aqua om Limfjordens nyeste krabbe-beboer. (Foto: © Mads Juhl - DR Midt & Vest)

Nye sygdomme og nye rovdyr

Pensel-klippekrabben er vant til at leve blandt stillehavsøsters, og derfor klarer den sig godt her. Det samme gør andre sydøstasisatiske arter, som eksempelvis boresneglen, som også kan spise stillehavsøsters.

- Man skulle tro, at det var en god bekæmpelse af stillehavsøstersen at få sådan en karl ind, men pointen er, at den også godt kan lide andre muslinger og fladøsters, fortæller Henrik Glenner.

Sammen med den kommer der også nye sygdomme ind, som er livstruende for de lokale arter.

Så det lokale liv i Limfjorden bliver truet fra flere sider - både nye sygdomme og nye rovdyr.

Stillehavsøsters kan kendes på de meget skarpe og foldede kanter, her i Limfjorden maj 2017. Både levende og døde stillehavsøsters klumper sammen og omdanner Limfjordens bløde bund til stenhårdt rev. (ARKIV: Henning Bagger/Ritzau Scanpix) (Foto: © Henning Bagger, Henning Bagger)

Afliv den, hvis du ser den

Hvis du finder en pensel-klippekrabbe, så opfordrer myndighederne til, at du tager et billede af den og registrer, hvor du fandt den.

- Vi prøver at følge populationens vækst, og hvor de lever, fortæller biolog Kathrine Habekost Hansen.

Når du alligevel har den lille invasive fætter i hænderne, så opfordrer myndighederne også til, at du afliver den, så skånsomt som muligt.

- Det er umuligt helt at fjerne dem, men vi kan prøve at minimere skaden og deres fremkomst, forklarer biologen.