Lille syvsover skaber stor glæde i Sorø: 'Det er en meget vigtig observation'

Indsatsen for at hjælpe et af Danmarks mest truede pattedyr viser resultater på Midtsjælland.

Den lille hasselmus, der i søndags blev observeret i Kongskilde nær Sorø. (© Naturstyrelsen)

Et lille kræ kan skabe stor glæde.

Og synet af et af Danmarks mindste pattedyr fik i søndags en flok frivillige naturentusiaster til at juble.

I en redekasse i det statsejede område Kongskilde nær Sorø stødte de på en hasselmus, der udover at være meget sky også er blandt de mest truede dyr i den danske natur.

I Kongskilde har Naturstyrelsen igennem en årrække gjort en særlig indsats for at få hasselmusen til at slå sig ned, og derfor er en forrygende nyhed, at den lille gnaver, nu er observeret i området.

En vigtig observation

Det siger Niels Hilker, der er formand for Danmarks Naturfredningsforening lokale Sorø-afdeling.

- Vi vidste, at den fandtes i Horsebøg-området, der ligger cirka 10 kilometer nordligere, og derfor er det simpelthen en glædelig nyhed, at den er begyndt at brede sig, selvom der er en ganske lille bestand.

- Det er en meget vigtig observation, der viser, at arten måske er inde i en gunstig udvikling, for man kunne ellers godt have frygtet, at bestanden var faldende, forklarer han.

Hasselmusen ses sjældent i dagslys, men kan kendes på sin buskede hale.

Hasselmusen ses sjældent i dagslys, men kan kendes på sin buskede hale. (© Danmarks Naturfredningsforening)

Beskyttet af EU-lovgivning

For at skabe så gode betingelser for hasselmusen som muligt, har Naturstyrelsen i samarbejde med frivillige sat redekasser op og plantet grønne korridorer, der gør det muligt for den lille gnaver at kravle fra kvist til kvist og på den måde brede sig.

Hasselmusen er beskyttet af EU’s lovgivning om naturbeskyttelse, og Danmark har derfor en særlig forpligtelse til at passe på arten.

I 2008 byggede Vejdirektoratet en faunapassage for hasselmus over Svendborgmotorvejen. Den blev efterfølgende kritiseret for at være spild af 18 millioner kroner, da der efter fire år endnu ikke var observeret et krydsende eksemplar af arten.