Line fik antidepressiv medicin i 8 år. Nu vil hun hjælpe andre der skal trappe ud

At stoppe med antidepressiv medicin kan give ubehagelige symptomer. Nu skal en app med de mest almindelige symptomer gøre det trygt at trappe ud.

'Jeg håber med appen, at jeg kan være med til at hjælpe nogle mennesker i en fase af deres liv, som er rigtig svær. Det er svært at være på medicinen, svært at skal af den og svært at være uden den,' siger Line Diemer, der står bag appen BetterOff. (Foto: © Jonas Svenningsen, (c) DR)

Line Diemer Jørgensen krydser symptomer af i en app på sin telefon: Humørsvingninger, nedtrykthed, led- og muskelsmerter, koldsved, stød i hjernen og angstanfald.

Appen, der hedder BetterOff, har hun selv udviklet, og symptomerne er nogle af dem, hun havde, da hun trappede ud af den medicin, hun havde taget i otte år på grund af en svær depression.

- Jeg synes, at det var svært at trappe ud. Og jeg manglede viden om, hvad jeg kunne forvente, og at der kunne komme de her symptomer, siger Line Diemer Jørgensen.

Efter hun med stort besvær lykkedes med at trappe ud af sin medicin, gjorde hun det til sin mission at hjælpe andre i samme situation. Det blev til appen BetterOff, som fungerer som en slags digital dagbog.

Formålet er at holde styr på, hvilke og hvor slemme symptomer, folk, der gerne vil stoppe med antidepressiv medicin, oplever fra dag til dag.

Det gør det blandt andet lettere at forklare sin læge om ens oplevelser med udtrapning.

- Jeg håber, appen kan være med til at lave en tryg nedtrapning, hvor folk tager den tid, der er brug for, og hvor de får den hjælp, de har brug for, siger Line Diemer.

Afgrundsdyb angst: Claus fik slemme symptomer

Op til 20 procent af de, der trapper ud af antidepressiva, oplever ophørssymptomer, der kan gøre det svært at trappe ud. Det er dem, Line Diemer Jørgensen håber på at hjælpe med sin app.

Claus Flygenring er en af dem, hvor ophørssymptomerne har stået i vejen for at komme ned i dosis eller helt lægge medicinen på hylden. Han har taget antidepressiv medicin i 17 år og har fire gange forsøgt at trappe ud med hjælp fra sin læge. Han håber, det femte forsøg bærer frugt.

- Jeg har et ønske om at trappe ud af medicinen, fordi det skaber mange bivirkninger for mig, siger han.

'Det er svært at trappe ud af medicinen, fordi at den skaber nogle udtrapningssymptomer, som er rigtig svære at håndtere. Jeg har forsøgt fem gange, det er inklusiv den jeg er i nu,' siger Claus Flygenring (Foto: © Jais Nørgaard, (c) DR)

Men han har tidligere oplevet nogle af de samme symptomer som Line Diemer Jørgensen ved udtrapningen, og de har forhindret ham i at komme af med medicinen.

- Den allersværeste af dem, det er angst. Fuldstændig afgrundsdyb angst, og den kan man sgu ikke håndtere, siger han.

- Så har jeg almindelige symptomer som kvalme, voldsom hovedpine, og så får man sådan nogle zap i hjernen. Det er virkelig ubehageligt, siger han.

Symptomer skaber frygt for tilbagefald

Appen fungerer også som en oversigt over de symptomer, som man kan forvente at opleve, når man er i gang med at trappe ud af sin antidepressive medicin.

Line Diemer oplevede selv, at symptomerne, hun fik, gjorde hende bange for, at det var depressionen, der var ved at vende tilbage.

- Der er mange, der opgiver at trappe ud, fordi de får nedtrapningssymptomer og forveksler det med tilbagefald, siger hun.

Lars Vedel Kessing, der er professor og overlæge ved Psykiatrisk Center København på Rigshospitalet, bekræfter, at symptomerne ved ophør af medicinen kan være et problem, fordi de kan ligne symptomerne på sygdommen.

Han mener, at en app som BetterOff kan være en god støtte i udtrapningsfasen.

- Der kan være mange fordele ved, at patienterne selv på daglig basis kan registrere deres symptomer og derfor nemmere kan have en diskussion med lægen. "Er det her nu det, vi kalder aftrapningssymptomer, eller er der måske mistanke om tilbagefald og dermed udvikling af en ny depression?", siger han.

Kendt problemstilling med plads til forbedringer

Det mener de også hos psykiatrien i Region Syd. Her har nogle få tidligere og nuværende patienter testet Line Diemer Jørgensens app, og her ser man den type værktøjer som noget værdifuldt for patienterne.

- Jeg tror, vi ved hjælp af blandt andet denne her app kan blive meget bedre til at sætte fokus på de vanskeligheder, der kan opstå, uden at det betyder, at man er syg igen, siger Ole Ryttov, der er sygeplejefaglig direktør for psykiatrien i Region Syd.

- Jeg tror helt klart, det er et område, vi kan forbedre os på, siger han.