Lines begravelse var planlagt: Sådan gik den afgørende hjerteoperation

I aftenens udgave af 21 søndag fortalte DR, hvordan et 3D-print spillede en afgørende rolle for Line Sloth Hyldah på to et halvt, da hun fik genskabt sit ene pumpekammer i hjertet. Se hvordan det gik efter operationen.

Se i videoen hvordan Line Sloth Hyldahl og hendes forældre har det bare 17 dage efter Lines afgørende hjerteoperation. Fotograf: Claus Rud

For to et halvt år siden havde Ann-Sofie Sloth Hyldahl konkrete tanker om sin datters død. Og i sit hoved havde hun planlagt, hvilke sange der skulle synges til begravelsen.

Efter en livsomvæltende hjerteoperation er famlien Hyldahl og lille Line i dag et fundamentalt andet sted.

- Jeg får ikke dårlig samvittighed over det, for sådan havde jeg det dengang. Men når jeg kigger på Line i dag, og den fremtid hun går i møde, så synes jeg, det er helt uvirkeligt, at vi har stået i den situation med hende, siger Ann-Sofie Sloth Hyldahl.

Hun sidder på børneafdelingen på Aarhus Universitetshospital sammen med sin datter Line på to et halvt og sin mand, Lars. Tidligere på morgenen fik Line fjernet stingene i sin brystkasse, efter hun med succes havde gennemgået sin tredje åbne hjerteoperation.

Den utænkelige operation

En operation, som til alles overraskelse og med hjælp fra ny teknologi har givet Line et velfungerende hjerte med to virkende pumpekamre. Familiens nye virkelighed var utænkeligt blot få uger inden operationen.

- På det tidspunkt havde det ikke været troværdigt, hvis nogen havde forsøgt at sige, at det kunne lade sig gøre at lave den operation, siger Lines far, Lars Slot Hyldahl.

I tiden omkring Lines første hjerteoperation, da hun var knap fem uger gammel, var hendes forældre og lægerne i tvivl om, hvorvidt hun overhovedet ville overleve.

Efter hendes anden operation, da hun var otte måneder gammel, blev udsigterne lidt bedre. Men det bedst tænkelige scenarie var stadig, at en tredje operation måske kunne udskyde en hjertetransplantation, indtil Line var 20-25 år gammel.

3D-print havde stor betydning for Lines liv

Men da en gruppe kirurger på Aarhus Universitetshospital havde lavet et 3D-print af Lines hjerte, opdagede de en hidtil uset mulighed for at genskabe Lines hjerte og tilbyde hende en fremtid uden medicin og uden udsigt til at skulle have sat et nyt hjerte ind.

DR fulgte familien før og under operationen, og som man kunne se i 21 Søndag i aften var 3D-printet af Lines hjerte med til at vende op og ned på Lines skæbne.

- Det (3D-printet, red.) har haft stor betydning for min vurdering af operationen, for der kunne jeg se, at der var to hjertekamre, og det højre kammer så alligevel ikke så så lille ud, fortalte kirurg Sune Johansson i indslaget, mens han endnu var ved at operere Line: