Lines hjerte blev printet før åben operation

På Aarhus Universitetshospital er lægerne begyndt at 3D-printe patienters hjerter forud for de mest komplicerede operationer.

Line Sloth Hyldahl på to et halvt fik tidligere i februar lavet et 3D-print af sit hjerte forud for sin tredje hjerteoperation. I aftenens udgave af 21 Søndag på DR1 kan du følge Line og hendes forældre før og under operationen. (Foto: Claus Rud © (c) DR)

Line Sloth Hyldahl på to et halvt har en alvorlig, medfødt, hjertefejl og er en af de første patienter herhjemme, som har fået printet en eksakt kopi af indersiden af sit hjerte forud for en åben hjerteoperation.

På Aarhus Universitetshospital er lægerne nemlig begyndt at 3D-printe hjerterne hos de mest komplicerede patienter, inden de lukker op og skærer i det ægte af kød og blod.

- Det har åbnet nogle helt nye muligheder for Lines operation, fordi lægerne bedre kan se alle størrelsesforhold og forbindelser indvendigt, siger Lines far, Lars Sloth Hyldahl, mens han sidder og drejer kopien af sin datters hjerte med fingerspidserne.

Lines hjerte er printet af nylon og er en tro kopi af indersiden af hjertet. (Foto: Claus Rud © (c) DR)

3D-print gør lægerne bedre i stand til at se, hvordan en hjertefejl kan opereres. Og hvorvidt man kan tilbyde den ene eller den anden operation.

- Så kan vi sidde med hjerterne i hænderne, vende og dreje dem og se alle de detaljer, som nogle gange kan være svære at se på almindelige scanningsbilleder, fortæller Jesper Langhoff Hønge, læge på hjerte-lunge-afdelingen på Aarhus Universitetshospital.

Et hjerte af 620 lag smeltet nylon

Lines hjerte blev printet på baggrund af billeder fra en CT-scanning af Lines overkrop. Billederne blev konverteret til en 3D-fil, og en af landets mest avancerede 3D-printere har herefter omdannet filen til en fysisk kopi af indersiden af Lines hjerte.

I videoen nedenfor kan du se, hvordan det så ud, da et hvidt nylonpulver blev omdannet til en eksakt kopi, der også indeholder alle de fejl og huller, som Lines ægte hjerte er født med.

- Det færdige produkt er 62 millimeter i højden og bygget op af 620 lag smeltet nylon, fortæller Mathias Ørum Nørgård, som betjener 3D-printeren, der står på Arkitektskolen i Aarhus.

Lines begravelse var planlagt

Lines hjertefejl betyder, at det fra fødslen kun var det ene af hendes pumpekamre i hjertet, der virkede. Derfor fik hun ikke sendt ligeså meget ilt rundt i kroppen som andre børn, og lægerne forudså kort inde i hendes liv, at hun skulle have en hjertetransplantation i løbet af sin ungdom.

- Det betyder, at hun bliver meget hurtigt træt. Lige pludselig går hun kold, og så skal hun bare ind og sidde med en bog, fortæller Lines mor, Ann-Sofie Hyldahl.

Faktisk var hendes tilstand i den første tid efter fødslen så kritisk, at Ann-Sofie Sloth Hyldahl i en periode var ved at miste håbet og gjorde sig meget konkrete tanker om sin datters begravelse.

- Jeg skal indrømme, at jeg havde planlagt, hvilke sange, der skulle synges. Der var visse ting, jeg havde inde i hovedet, som skulle være på en bestemt måde. Og det (begravelsen, red.) skulle bestemt ikke være tilfældigt.

Kan 3D-print ændre Lines liv?

Line Sloth Hyldahl blev scannet, så der kunne bygges et 3D-print af hendes hjerte forud for hendes tredje hjerteoperation. (Foto: Claus Rud © (c) DR)

Line gennemgik sin første hjerteoperation, da hun var 12 uger gammel, og endnu én, da hun var otte måneder.

Ved de to første operationer fik lægerne etableret et kredsløb, så der kunne strømme blod til både krop og lunger. Men løsningen var ikke permanent.

Det er derfor, hun har fået en tredje operation med hjælp fra 3D-print.

I aftenens udgave af 21 Søndag kan du se hele Lines historie, være med før og under operationen, og se om det printede hjerte kom til at gøre en forskel for Lines fremtid.

Ann-Sofie og Lars Sloth Hyldahls datter, Line, har en alvorlig hjertefejl. (Foto: Claus Rud © (c) DR)

FAKTA: Flere opereres med succes

  • Medfødte fejl og opslidning af vores vigtigste organ, hjertet, kan med større og større sikkerhed rettes af kirurger på landets hjerteafdelinger.

  • I løbet af de seneste 10 år er 30-dages dødeligheden på den mest almindelige hjerteoperation, en bypass-operation, eksempelvis halveret.

  • I dag er omkring 1.3 procent af de bypass-opererede døde 30 dage efter operationen. For 10 år siden døde 2,8 procent inden for 30 dage efter en bypassoperation.

  • Dødeligeheden inden for børnehjertekirurgi er også faldet betydeligt.

  • Fra 1980 - 1989 var det gennemsnitligt 84 procent af børnene, der var i live et år efter en hjerteoperation. Fra 2010 - 2014 var 94 procent i gennemsnit i live efter et år

  • Kilde: Dansk Hjerteregisters årsberetninger og Signe Holm Larsen, Ph.d., hjerte-lungeafdelingen, Aarhus Universitetshospital.