Lisbeth Zornig dømt for menneskesmugling

Direktør for Børnehuset Zornig er ved Retten i Nykøbing Falster dømt for menneskesmugling. Hun skal betale bøde på 22.500 kroner.

Her ses Lisbeth Zornig Andersen tidligere i dag ved Retten i Nykøbing Falster. (Foto: Klaus Bach © DR Nyheder)

Det var menneskesmugling, da Lisbeth Zornig Andersen sidste år gav en syrisk familie et lift.

Sådan lyder dommen fra Retten i Nykøbing Falster, som netop har dømt den kendte forfatter, direktør og stifter af Børnehuset Zornig til at skulle betale en bøde på 22.500 kroner.

Hun var sammen med sin mand tiltalt for i september at køre familien gennem landet til Sverige, som de var på vej til. Zornigs mand er også dømt og skal ligeledes betale en bøde på 22.500 kroner. Zornig vidste angiveligt ikke selv, at hun gjorde noget kriminelt.

- Jeg føler mig ikke kriminel, jeg gjorde det eneste anstændige, sagde hun inden retsmødet til DR Nyheder.

Men retten gav anklager Charlotte Larsen medhold i sagen. Anklageren havde krævet 5000 kroner per voksen og 2500 kroner per barn, der blev fragtet på turen fra Rødby til Kastrup. Forsvarer Bjørn Elmquist siger til DR Nyheder, at de dømte nu tager betænkningstid i forhold til, om dommen skal ankes.

Straffe i sager om menneskesmugling:

  • Siden flygtningestrømmene er taget til i styrke, er antallet af personer, der sigtes efter udlændingelovens "milde" paragraf om menneskesmugling, eksploderet.

  • Tal fra Rigspolitiet viser, at blot 140 personer blev sigtet efter paragraffen i hele 2014. Til sammenligning blev 279 personer sigtet i perioden fra september 2015 til februar 2016.

  • Ved den milde paragraf er der som regel tale om folk, som har villet hjælpe flygtninge. Hvis der er tale om en god gerning, kan det også lette på strafudmålingen.

  • Menneskesmuglere kan også dømmes efter en stengere paragraf i straffeloven, der kan give op til fire års fængsel. Det sker, hvis der eksempelvis er tale om organiseret smugling, hvor der er penge indblandet.