Lisbeth Zornig sigtet for menneskesmugling

Politiet sigter den kendte forfatter for at samle flygtninge op i Rødby Havn.

Den kendte forfatter Lisbeth Zornig Andersen er blevet sigtet for menneskesmugling. Det oplyser Radio24syv. (Foto: Claus bech © (c) Scanpix)

Forfatteren Lisbeth Zornig Andersen er sigtet for menneskesmugling, efter at hun hjalp syrere gennem Danmark.

I starten af september flød Rødbyhavn på Lolland over med flygtninge, der ville til Sverige, men blev tilbageholdt af politiet.

Den kendte forfatter og sociale ildsjæl Lisbeth Zornig Andersen var en af de mange danskere, der valgte at køre til Rødbyhavn for at samle flygtninge op. Nu sigter politiet hende for menneskesmugling, oplyser Radio24syv.

- Det er jo aldrig rart at blive sigtet for noget. Nu må vi se, om jeg også bliver tiltalt. Jeg synes, det er et kæmpe problem, at vi kan have mennesker i nød vandrende igennem vores land, uden at vi må hjælpe dem, siger Lisbeth Zornig Andersen til radiostationen.

Politiet så den anden vej

Den 9. september besluttede Rigspolitiets chef, Jens Henrik Højbjerg, at lade flygtningene gå fra Rødbyhavn med henvisning til, at udlændingeloven ikke tillader politiet at tilbageholde folk i mere end tre gange 24 timer.

I de følgende dage så politiet igennem fingrene med, at masser af danskere samlede flygtninge op, husede dem og kørte dem videre mod Sverige - enten til togstationer i København eller over Øresundsbroen.

Alligevel begynder politiet nu at sigte nogle folk for menneskesmugling, fortæller Radio24syv.

Den 23. september oplyste Rigspolitiet, at 46 personer var blevet sigtet for menneskesmugling siden virakken i Rødbyhavn. Det har ikke været muligt at få et nyere tal fra Rigspolitiet.

Lisbeth Zornig Andersens advokat, Bjørn Elmquist, mener, at det er problematisk, hvis hans klient dømmes, uden at politiet forfølger alle de andre lignende lovovertrædelser, som betjente har bevidnet, men ikke modtaget anmeldelser på.

- Det vil være en ubehagelig situation at ende i, for så har vi ikke fået klare linjer. Det er uretfærdigt, vil mange af os synes, siger forsvarsadvokat Bjørn Elmquist til Radio24syv.

Han mener, at sagen kan ende i Højesteret.

//ritzau