Lise Nørgaard er død: Hun blev 105 år

Matador-skaber Lise Nørgaard døde i nat. Hun blev 105 år. (Foto: © Martin Sylvest)

Sent i aftes mistede dansk kulturliv en af de største stjerner på dets himmel: Journalisten, forfatteren og Matadors moder, Lise Nørgaard, gik bort.

Det oplyser hendes familie mandag morgen til nyhedsbureauet Ritzau.

Hun sov på årets første dag ind efter kortvarig sygdom.

- Vi har alle nydt godt af hendes kærlighed, livserfaring, kloge råd og positive og humoristiske tilgang til tilværelsen. Vi er taknemmelige for at have fået lov at have hende i vores liv så længe, og hun efterlader et stort savn, siger hendes datter Bente Flindt Sørensen på vegne af familien.

Lise Nørgaard bliver bisat fra Sankt Pauls Kirke i København.

Indtil da beder familien om ro til at mindes deres mor, mormor og oldemor.

Lise Nørgaard sagde sin mening

I sit over 105 år lange liv fik Lise Nørgaard sin byline på både bøger, TV-serier og sågår også på en brevkasse.

I 1960'erne arbejdede Lise Nørgaard som brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet. Her gav hun råd til unge piger og kvinder om blandt andet sex, samliv og kønsroller.

Der var dog mange mænd, som ikke var enige i Lise Nørgaards holdninger.

- Sådan en skør kælling som Dem skader samfundet og børnene. Så hold De bare helt kæft med deres uunderbyggede teorier, skrev en af mændene til hende, har hun fortalt.

Lise Nørgaard, journalist, forfatter og manuskriptforfatter. (Foto: © Ulla Aue, Scanpix Denmark)

Hun var kendt som en strid madamme, en kontant kvindesagsforkæmper, en samfundsrevser men også som en person, der afskyr husligt arbejde.

I forbindelse med hendes 100-års fødselsdag udgav DR dokumentaren 'Længe Leve Lise', hvor blandt andre forfatterens børn, børne- og oldebørn medvirker.

I dokumentaren kan man høre Lise Nørgaard forholde sig til sin egen alder, som hun ikke selv er imponeret over.

- Man er jo ikke noget særligt, fordi man er gammel. Man er jo bare en, der lever længe, fortæller Lise Nørgaard nøgternt og tilføjer, at hun ikke er ved 'at dø af grin' over sin fremskredne alder.

Matadors moder

De fleste danskere kender formodentlig Nørgaard for 'Matador'.

Og af gode grunde, for der har været mange lejligheder til at gense den ikoniske serie i 24 afsnit.

TV-serien er rullet over skærmen hos DR otte gange.

Senest i 2020 hvoraf én af gangene gav de højeste seertal målt på dansk fjernsyn nogensinde.

'Matador' har desuden slået rekorder ved at blive solgt i flere millioner eksemplarer på videobånd og dvd, og den kan naturligvis også ses på nettet.

Ikke dårligt for en serie med nu over 40 år på bagen.

Tidligere gav hun også udtryk for at være en smule mættet af at skulle tale om serien, fortalte hun i 2017 til fagbladet Journalisten.

- Jeg synes, det er lidt kedeligt, at det altid skal handle om 'Matador'. For jeg føler mig jo først og fremmest som journalist, lød det fra Lise Nørgaard, som var tilknyttet en række danske aviser.

Lise Nørgaard blev oprindeligt udlært på Roskilde Dagblad, hvor hun kom i lære som 18-årig og arbejdede som journalist i 14 år.

Siden kom hun til dagbladet Politiken i 19 år, hvor hun var en pioner, der var med til at udvikle avisens i dag så velkendte forbrugerjournalistik og også markerede sig med kvindestof.

Skuespilleren Axel Strøbye (tv) spiller Matador med forfatteren Lise Nørgaard og skuespilleren Jørgen Buckhøj.Arkivbillede fra december 1980. (Foto: © Geert Bardrum, Scanpix Danmark)

Sideløbende skrev hun manuskripter, blandt andet til to Dirch Passer-film og serien 'Huset på Christianshavn', inden hun skabte 'Matador' i slut-70'erne.

Hun var da også den første modtager af Publicistklubbens ærespris i 2017, da den hædrede hende for et meget langt liv med "kolossal flid, nysgerrighed og fortælleglæde".

Og Lise Nørgaards datter Bente Flindt Sørensen understreger, at hendes mor havde et godt liv.

- Min mor var dybt taknemmelig for sine mange venskaber med yngre som ældre, som hun bevarede helt frem til sin død, og for de utroligt mange mennesker hun mødte på sin vej, eller som fulgte hende, og som har omfattet hende med stor kærlighed og overvældende positiv interesse, siger hun til Ritzau og tilføjer:

- Hun var en frontløber og en rollemodel og til stor inspiration for sine børn, børnebørn og oldebørn.

Se portræt af Lise Nørgaard på DRTV: