LISTE Her er de jobs, hvor kvinder tjener mere end mænd

Omsorgsarbejde er blandt de få arbejdsområde, hvor kvinderne tjener mest.

Kvinderne tjener hovedsageligt kun mest i jobs, der i forvejen ikke er særlig godt lønnet. (Foto: Mads Rafte Hein © DR Nyheder)

Hvis du kan lide at arbejde med at tilberede mad eller yde omsorg overfor samfundets ældre, børn og svage, så er der en chance for, at du kan komme til at tjene mere end din mandlige 'kolleger' inden for samme arbejdsområde.

Det viser lønstatistik fra Danmarks Statistisk, som DR's Undersøgende Databaseredaktion har kigget nærmere på.

Mens mændene inden for langt de fleste arbejdsområder tjener mere end kvinderne, så ligger kvinderne på niveau med eller slår mændene rent lønmæssigt inden for arbejdsområder, hvor der indgår omsorg, service eller tilberedning af mad.

Anm.: Den anvendte lønkomponent er 'Standardberegnet timefortjeneste, som dækker over fortjenesten fratrukket betalinger for overtid og fravær og indeholder grundløn, genetillæg, personalegoder, uregelmæssige betalinger, pensionsbidrag, ferie- og søgnehelligdagsbetalinger samt den særlige feriegodtgørelse.

En hotdog med det hele, tak

Der, hvor kvinderne gennemsnitligt tjener mest i forhold til mændene, er ved at vende burgere på den lokale grillbar og servere pølser i svøb sammen med en iskold cocio.

For når det kommer til tilberedning er fastfood, tjener kvinderne i snit 26 kroner – eller godt og vel 18 procent – mere end mændene.

Til sammenligning viser tallene fra Danmarks Statistik, at der er hele 33 områder ud af 280 arbejdsområder, hvor mændene tjener over 18 procent mere over kvinderne.

Eksempelvis tjener mandlige ejendomsmæglere cirka 88 kroner – eller 30 procent – mere end kvinder inden for samme fag.

Fremmede fugle i kvindefagene

At der er så store lønforskelle, og at det kun er i få fag, at kvinderne ligger inde med 'toplønnen' kommer ikke som en overraskelse for kønsforsker ved Roskilde Universitet Karen Sjørup, der har arbejdsmarkedet og ligestilling som forskningsområde:

- Kvindejobs er historisk set blevet anskuet som værende mindre værd end mandefagene, og det også afspejler sig også i lønnen i dag, siger hun.

Selvom tallene ikke overrasker Karen Sjørup, mener hun, at løngabet mellem de to køn er er grotesk:

- De få fag, hvor kvinderne tjener mest, er jo arketypiske kvindejobs. Den eneste forklaring på, hvorfor mændene ikke også tjener mest her, er nok at de er stadig er fremmede fugle inden for fagene, siger hun.

Der hersker en fordom om, at kvinderne har noget med fra privaten, når det kommer til eksempelvis omsorgsarbejde, som gør dem bedre til jobbet, forklarer kønseksperten:

- Kvinder forventes at have en 'grunduddannelse' i omsorg, arbejde med mennesker og madlavning fra det private, som de kan trække på, siger Karen Sjørup.

Forældede forestillinger hænger ved

Selvom det i dag er mere end 40 år siden, at Folketinget vedtog loven om ligeløn til mænd og kvinder, så er ligeløn stadig tabu i dag.

Det skyldes, at vi har et patriarkalsk samfund, som på mange måder favoriserer mændene, mener Karen Sjørup.

- Mænd bliver betragtet som fodboldstjernerne og kvinderne som vandbærere, siger hun.

Og det er et stort problem, at der ikke er lige løn for det samme arbejde, hvis arbejdet er af samme kvalitet, lyder det fra Karen Sjørup:

- Det er jo grov kønsdiskrimination, hvis kvinder ikke kan tjene det samme som mænd, slutter hun.