Liste på internettet opfordrer til drab på danske politikere

Terrorekspert Magnus Ranstorp kalder detaljeret liste for opfordring til terror.

(Foto: Collage: Frederik Storm)

I en række sider på internettet opfordrer en eller flere ukendte gerningsmænd til at krydse grænserne til Danmark for at opsøge og dræbe en række mål. På siden opremses navne på først statsminister Lars Løkke Rasmussen, samtlige folketingsmedlemmer og en række andre prominente danskere. På siderne er der både tekst og video.

Siderne er meget detaljerede i anvisningerne. Blandt andet linkes der til videoer optaget nær en af statsministerens boliger, ligesom der gives anvisninger til, hvordan man finder hans - og andre politikeres - familiemedlemmer.

I et tilfælde fremgår det desuden, hvordan man kan se ind i lejligheden til en af de udpegede personer, hvis man står et bestemt sted.

Retsordførere, som P1 Dokumentar har talt med, er rystede over opslaget.

- Det gør jo virkelig indtryk, når man i den grad går i detaljer. Det her er jo en brugervejledning, kan man roligt sige, siger Venstres retsordfører Preben Bang Henriksen til P1 Dokumentar.

- Vi oplever jo mange gange, at vi bliver svinet til på den ene eller anden måde, men når man begynder at give dessiner på både video og anden vis om, hvilken etage statsministeren bor på privat, så synes jeg faktisk, at det begynder at løbe koldt ned ad ryggen på mig.

Også Socialdemokratiets retsordfører Trine Bramsen synes, at opslaget ligner en manual.

- Jeg synes, at det er rigtig ubehageligt på den måde at være på en liste, som jo egentlig lægger op til, at man skal angribe. Formålet for mig med at gå ind i politik var da ikke, at jeg skulle ende på den her type liste, siger Trine Bramsen.

Opfordring til et terrorangreb

Magnus Ranstorp, der er leder af terrorforskningen ved det svenske forsvarsakademi, mener, at opslaget er en klar opfordring til terror mod specifikke mål.

- Og det er meget alvorligt, siger Magnus Ranstorp til P1 Dokumentar.

Han vurderer, at opslaget på nogle områder er mere alvorligt end det, Said Mansour, 'Boghandleren fra Brønshøj', blev dømt for.

Mansour blev i 2015 idømt fire års fængsel og frakendt sit danske statsborgerskab for blandt andet at have opildnet til terror. Mansour ankede landsrettens udvisningsdom til Højesteret, som i 2016 stadfæstede dommen.

- Den sag var svagere end denne, når det gælder opfordring og den tekst, der er publiceret. Så jeg mener, at man fra myndighedernes side bør finde ud af, hvem der står bag og undersøge, om man kan tiltale personen for opfordring til vold og for at offentliggøre politikeres adresser på den her måde, siger Magnus Ranstorp til P1 Dokumentar.

Oversigt over den kongelige residens

Den kongelige familie står også for skud i opslaget og videoen. Dronningen bor kun nogle hundrede meter fra statsministerens hjem, forklarer teksten, mens videoen viser en detaljeret oversigt over den kongelige residens.

Også navnene på alle Folketingets medlemmer fremgår af opslaget. Desuden optræder andre prominente danske familier og en mand, der påstås at være PET-agent, med fuldt navn, adresse og cpr. nr.

P1 Dokumentar har gentagne gange anmeldt opslaget, som ligger flere steder på nettet, til PET og til de internetsider, hvor teksten optræder. Flere af siderne er nu blevet blokeret, men ikke alle.

Og det undrer Dansk Folkepartis retsordfører Peter Kofod Poulsen, at listen med opfordring til drab bliver ved med at dukke op.

- Jeg synes, det virker meget truende over for væsentlige institutioner i vores samfund. Og at du så uden videre kan tage en tekstbid og google det og finde du frem til fuldstændig det samme, bare på en anden side det er da mærkeligt, synes jeg.

- Om der så er en god forklaring på det, eller om det bare er, fordi man ikke har gjort det, det ved jeg jo ikke. Det må PET så forholde sig til. Og det håber jeg da i øvrigt, at de vil, siger Peter Kofod Poulsen.

Honey pot

Men PET har ikke ønsket at give interview om sagen på grund af "nødvendige operative og metodiske hensyn".

Terrorekspert Magnus Ranstorp forklarer, at PET kan have en strategi med ikke at få alle opslagene fjernet med det samme. Hvis det er det, der er tilfældet, kan det være en slags Honey Pot - en lokkemad, som efterretningstjenesten kan bruge til at overvåge, hvem der går ind på opslaget, kommenterer det og deler det.

Han mener dog, at de danske myndigheder bør forsøge at retsforfølge personen eller personerne bag opslaget.

- Her har du jo en hel liste med politikere, som anses som legitime mål, og det er meget skræmmende, at man har sammensat opslaget på den her måde, siger Magnus Ranstorp.

Pernille Skipper, der er medlem af Folketingets Kontroludvalg vedrørende efterretningstjenesterne og tidligere retsordfører for Enhedslisten finder det skræmmende, at der er personer, der kan gå og planlægge den slags, uden at sige det direkte til hende:

- Konklusionen er nok, at internettet er et ret ondt sted, når man kigger godt efter.

Ny PET-enhed mod terrorpropaganda

Flere af virksomhederne bag hjemmesiderne, hvor listen med opfordring til drab ligger, har svaret, at opslaget overtræder deres retningslinjer, og har fjernet indholdet. En af virksomhederne svarer dog ikke på P1 Dokumentars gentagne henvendelser.

Det har heller ikke været muligt at få et interview med Justitsministeren. Ministeriet skriver dog i en e-mail, at "PET arbejder på at bekæmpe ekstremistisk propaganda og forebyggelse af online-radikalisering". Og - forklarer Justitsministeriet i e-mailen - PET har oprettet en enhed, der skal bekæmpe spredning af online terrorpropaganda i samarbejde med internetindustrien.

Endelig forventer Justitsministeriet, at der bliver indført et blokeringsfilter, som skal begrænse adgangen til udenlandske sider, der spreder propaganda.

--

P1 Dokumentar har kontaktet Kongehuset på telefon og mail, men Kongehuset er ikke vendt tilbage på henvendelserne. Det var ikke muligt at få et interview med Statsministeren. Ministeriet har ikke angivet årsagen. Trods flere anmodninger er det heller ikke lykkedes at få et interview med Justitsministeren.

Den person, som udpeges som PET-agent i opslaget, har P1 Dokumentar været i personlig kontakt med. Han afslår på det bestemteste at være betjent eller agent. Københavns Politi henviser til PET.

PET afviser at kommentere sagen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter