Listeria i suppe mistænkes for at være årsag til dødsfald på hospital

Tre patienter er døde på grund af listeria på Odense Univeristetshospital, og nu er bakterien fundet i suppe og kødboller i køkkenet.

I flere tilfælde har Fødevarestyrelsen fundet listeria i aspargessuppe produceret i køkkenet på Odense Universitetshospital (arkivfoto). (© Colourbox)

Fem patienter er de seneste halvandet år blevet smittet med listeria på Odense Universitetshospital, og nu er listeria af samme type fundet i en egenkontrolprøve af aspargessuppe produceret på Odense Universitets Hospitals køkken i Svendborg i august 2014.

Tre af de fem patienter er døde - den sidste i april i år. Det er ikke afgjort, at de blev smittet af suppen.

Ved et nyligt kontrolbesøg fra Fødevarestyrelsen er der fundet listeria i tre supper i hospitalskøkkenerne på Odense Universitetshospital og Svendborg Sygehus. Fødevarestyrelsen har samtidig fundet listeria i de kødboller, der er produceret af en ekstern leverandør, og tilsættes suppen.

Områder er desinficeret

– Vi håber på, at kilden til bakterien dermed er fundet. Men jeg garanterer, at alle sten vil blive vendt til enhver tvivl om bakteriekilden er fjernet, siger administrerende sygehusdirektør Jane Kraglund.

Ved hvert fund af listeria har køkkenet reageret ved at desinficere hele det berørte område af køkkenet og kassere alle omfattede fødevarer.

Ingen positive prøver

I forbindelse med deres besøg tog Fødevarestyrelsen omkring 50 listeriaprøver i køkkenernes produktionsmiljøer, og ikke en eneste af dem var positive for listeria.

Suppen, som afdelingerne nu er blevet bedt om at destruere, er blevet serveret for patienterne indtil den 21. september.

Tidligere oplyste sygehusdirektør Jane Kraglund, at der var tale om fire dødsfald, men tallet er ifølge Fødevarestyrelsen tre.

/ritzau/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk