Listeria-redegørelse: Styrelsen burde have reageret hurtigere

Fødevarestyrelsen får alvorlig kritik af håndteringen af listeria-udbruddet. Listeria-bakterien har medvirket til op til 12 dødsfald i Danmark.

Listeriabakterien blev fundet i rullepølse. En redegørelse viser, at Fødevarestyrelsen burde have reageret hurtigere. (© Colourbox)

Tirsdag kom det frem, at listeria-bakterien havde medvirket til op til 12 dødsfald i Danmark. De inficerede havde fået bakterien fra rullepølse fra en den danske producent Jørn A. Rullepølser A/S.

Det fik fødevareminister Dan Jørgensen til at igangsætte en hurtig redegørelse af Fødevarestyrelsens behandling af listeria-udbruddet.

Den redegørelse er nu færdig, og den viser alvorlige fejl i styrelsens handlingsforløb.

- Hovedkonklusionen er, at Fødevarestyrelsen burde have foretaget hurtigere og grundigere undersøgelser af virksomheden Jørn A. Rullepølser – ikke mindst da man den 16. juli kan påvise en direkte sammenhæng mellem listeriapatienter og lammerullepølser produceret af Jørn A. Rullepølser, skriver Fødevareministeriet.

Kritisk gennemgang

Derfor bliver der nu iværksat en mere kritisk gennemgang af forløbet, der skal involvere eksperter fra Danmark og udlandet. Desuden har beredesskabschefen i Fødevarestyrelsen, Kim Sigsgaard, fået frataget sit ansvarsområde.

Statens Serum Institut har tidligere oplyst til DR Nyheder, at de 12 danskere, der døde, alle led af en alvorlig sygdom, og det er svært at sige, om bakterien eller sygdommen endte med at tage livet af dem.

Partiet af rullepølse med listeria fra Jørn A. Rullepølser A/S blev trukket tilbage fra markedet allerede den 6. maj.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk