Liva fortæller, hun blev voldtaget: Nu har hun afleveret 50.000 underskrifter til Pape

Amnesty International har afleveret underskrifterne til Søren Pape med en appel om voldtægtslovgivning baseret på samtykke.

Liva Agger Jørgensen var sammen med et andet offer Kirstine Holst og Helle Jacobsen fra Amnesty med til at overrække de mange underskrifter til justitsminister Søren Pape Poulsen (K). Foto: Privat

RETTELSE: Rubrikken er blevet ændret, da en tidligere version kunne forståes som om, at der med sikkerhed var tale om voldtægt. Sagen har aldrig været anmeldt, og artiklen er udtryk for Livas personlige oplevelse. Når der ikke har været en dom, kan DR Nyheder ikke med sikkerhed skrive, at der er tale om en voldtægt. Derfor er rubrikken ændret.

På Roskilde Festival i 2015 var Liva Agger Jørgensen udsat for det, som hun selv i dag betragter som en voldtægt. Men hun anmeldte aldrig overgrebet, da hun var bange for, at det ville give bagslag.

I går var hun med til at overrække 50.000 underskrifter til justitsminister Søren Pape Poulsen (K). Underskrifter, samlet ind af Amnesty International, der bakker om en voldtægtslovgivning baseret på samtykke.

Her fortalte hun Søren Pape Poulsen, hvordan en ændret lovgivning ville kunne have gjort en forskel for hende.

- Jeg overvejede slet ikke at anmelde det. Der gik over et år, før det gik op for mig, at jeg var blevet voldtaget. Jeg søgte en masse information om, hvad voldtægt er, og blev mødt med, at man skulle have kæmpet fysisk imod, og det havde jeg ikke gjort. Det var bare med til at underbygge den skam, jeg gik med, fortæller hun til DR Nyheder.

Kendte manden

- Havde der været en samtykkebaseret lovgivning, havde jeg med det samme kunnet spejle mig i det og have haft mod på at søge hjælp, og jeg tror også, jeg havde anmeldt det. Jeg var ret bevidst om, at det ville gøre mig mere ondt at anmelde det, fordi jeg ikke ville få noget ud af det, siger Liva Agger Jørgensen.

Liva kendte manden godt i forvejen, og de havde tidligere haft sex. Men denne aften var det imod hendes vilje, at han tvang tøjet af den dengang 21-årige unge kvinde på et græsareal udenfor campingområdet på festivalen.

- Jeg sagde nej flere gange. Jeg kæmpede ikke fysisk imod, men som de fleste ville gøre, så overgav jeg mig og håbede, det ville gå hurtigt over. Jeg var meget flov bagefter og sagde til alle, at jeg havde haft blackout, og han sagde også bare, at han havde været meget fuld, fortæller Liva Agger Jørgensen.

'Vidste jo godt det var voldtægt'

Det vigtige for hende er dog ikke selve episoden, men hvad der skete i tiden efter.

- Der gik et år, før jeg talte højt om det. Og da forstod jeg, hvad der var sket. Kigger man på definitionen, er det ikke en voldtægt. Derfor havde jeg et stort behov for at snakke om det og blive bekræftet i, at det var det – det vidste jeg jo godt inderst inde.

- Jeg overvejede at anmelde det, men jeg var bange for, at det ville gøre mig ondt. Jeg beskyttede mig selv. For de ville nok bare sige, at jeg havde jo haft sex med ham før, så jeg ville sikkert gerne. Men det burde være omvendt. Man burde have systemet i ryggen, siger Liva Agger Jørgensen.

Hun håber, at underskriftindsamlingen kan være med til at ændre lovgivningen, så andre i hendes situation har modet til at anmelde en lignende episode.

Mødet med Søren Pape Poulsen gav i hvert fald et lille håb hos Liva Agger Jørgensen.

- Det var en positiv oplevelse. Han fortalte, at han havde ændret syn på området i takt med, at han var blevet klogere. Det handler om, hvordan mennesker reagerer, når de er udsat for et overgreb. Og det er vi som samfund nødt til at tage højde for. Sådan er det ikke lige nu, og det var han enig i, siger Liva Agger Jørgensen.

I december stemte et snævert flertal i Folketinget imod et beslutningsforslag fremsat af Enhedslisten om en ændring af straffeloven, så sex uden samtykke er voldtægt.