Livstilsekspert efter Svinkløv-brand: Her er ti badehoteller i samme liga

Danmark har flere badehoteller, som rummer sjæl og historier fra en svunden tid, fortæller livstilsekspert.

De røde prikker viser, hvor i landet de ti nævnte badehoteller ligger (Foto: Grafik - Mie Hvidkjær © (c) DR)

Det er en af de absolutte sværvægtere i badehotelsbranchen, der brændte ned til grunden i nat. Flammerne tog nemlig fat om Svinkløv Badehotel i Fjerritslev omkring midnat, og da brandfolkene var færdig med slukningen tidligt i morges, var der ikke meget tilbage af det historiske badehotel

Livstilsekspert og etnolog Julia Lahme, der i 2014 besøgte 16 forskellige badehoteller i TV2-programmet "Danmarks dejligste badehoteller", fortæller, at det altid har været en kamp at få et værelse på det historiske hotel.

Svinkløv Badehotel er brændt ned til grunden efter 91 år som en af Danmarks populære tilflugtsteder at komme ned i gear.

Og det er både en historisk bygning og institution, som nu er gået op i flammer, fortæller etnolog og livsstilsekspert Julia Lahme, der har anmeldt mange af landets badehoteller for TV2.

- Det har altid været et privilegium at få et værelse på Svinkløv. Man har skulle booke et værelse flere år i forvejen eller være gift med nogle, der var nært beslægtet med ejeren. Det har altid været ekstremt eksklusivt, men stadig folkeligt, og der er kommet gæster fra alle dele af samfundet, siger Julia Lahme til DR Nyheder.

Selv om Svinkløv Badehotel, ifølge Julia Lahme, efterlader sig et stort hul i branchen, er der stadig rig mulighed for at besøge flere fortræffelige badehoteller.

Herunder lister Julia Lahme ti badehoteller, som har samme ånd som Svinkløv Badehotel.

Stammershalle Badehotel, Bornholm

- En tysk rigmand byggede det i 30’erne, og han havde en zoologisk have omme bag i med bjørne og løver. I dag er det gennemrenoveret, og der er meget smukke værelser. Man kan få en menu med fem deserter, og EU’s bedste dessertkok arbejder der.

Henne Mølle Å Badehotel, Vestjylland

- Det ligger ved Vesterhavet midt i klitterne og er tegnet af PH (arkitekt Poul Henningsen, red). De har en lang historie og er et fristed for fritænkere, og så laver de nogle gedigne rødspætter.

Ballebro Færgekro, Sønderborg

- Hovedhuset er helt fantastisk smukt. Hotellet ligger lige ud til stranden, og man kan næsten hoppe direkte i vandet. De laver en rugbrødskage, man virkelig gerne vil have.

Brøndums Hotel, Skagen

- Det er her, hvor Michael og Anne Ancher mødte hinanden, og Skagensmalerne hang ud. Det er en tidslomme med de smukkeste malerier, og hvor der er servering ved bordene. Og så kan jeg ikke uden om de flamberede pandekager.

Helenekilde Badehotel, Tisvildeleje

- Det er smukt og klassisk og et sted, hvor den kreative elite hænger ud i dag. Man har et indtryk af, at alle der arbejder på et reklamebureau i København kommer der,

Gilleleje Badehotel, Gilleleje

- Det ligger helt fantastisk, og der er nærmest ikke et værelse uden udsigt. Det udmærker sig ved at have en lille spa, hvis man er til den slags.Melsted Badehotel, Bornholm - Hotellet har levet en omtumlet tilværelse, men er lidt af en klassiker, hvor mange lægger vejen forbi.

Ballen Badehotel, Samsø

- Det ligger fantastisk smukt inde midt i byen, og man går typisk direkte ned gennem bymidten i badekåbe og ud til vandet.

Hjorths Badehotel i Skagen

- Det kigger ude ved kandestederne og er smukt integreret i landskabet. Der sker absolut ingen ting, og man er fuldstændig væk fra alting.

Ærø Badehotel, Ærø

- Hotellet er en smuk gammel bygning, der virkelig ikke er særlig stor. Det er meget low key, og man skal bestemt ikke være fancy for at besøge stedet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk