LLO anmelder udlejere for hemmelig liste

Lejernes Landsorganisation mener, at det er ulovligt at blackliste dårligere lejere på en skjult liste. De vil derfor anmelde udlejere.

Udlejerne advarer hinanden om folk, der nægter at flytte ud, ignorerer opkald og anbefalede breve, efterlader skabe med mug, ødelægger inventar og udøver hærværk. (Foto: Teknologisk Institut)

En hemmelig liste over dårligere lejere er ulovlig og skal droppes omgående.

Det mener formanden for Lejernes Landsorganisation (LLO), Helene Toxværd, som vil politianmelde Sammenslutningen af Private Udlejere (Sapu), der står bag listen.

Sapu er trætte af folk, som løber fra huslejen eller ødelægger inventar, og derfor har de oprettet en hemmelig liste med navne og postnummer på dårligere lejere fra hele landet.

Politi eller Datatilsynet får besked

Men ifølge juristerne i LLO er listen i strid med registerlovgivningen.

- Man kan ikke i et retssamfund blackliste folk på den måde, uden at man har en mulighed for at rette i sine oplysninger.

- Man skal vide, hvad folk går og lagre af oplysninger om en - ellers kan der jo stå hvad som helst.

- Vi vil mandag gå videre til enten politiet eller Datatilsynet, siger Helene Toxværd.

80 navne på liste

Listen indeholder indtil videre navne på cirka 80 lejere, som medlemmerne af Sapu har indberettet, og forseelserne rækker vidt.

Udlejerne advarer hinanden om folk, der nægter at flytte ud, ignorerer opkald og anbefalede breve, efterlader skabe med mug, ødelægger inventar og udøver hærværk.

Men hos LLO mener man ikke, at en sort liste er løsningen.

- Hvis man har en tvist om lejekontrakten, betaling af huslejen eller andet, så går man til huslejenævnet eller boligretten. Det er egentlig ikke særlig svært, siger Helene Toxværd.

Hos Sapu, som har cirka 700 medlemmer, mener man, at listen skaber bedre balance mellem lejeres og udlejeres vilkår.

/ritzau

Facebook
Twitter