LO: Psykisk syge skal have nemmere ved at få job

LO mener, at virksomheder skal forpligte sig til at ansætte mennesker med psykiske lidelser.

Det er ikke kun arbejdsgiverne, men også lønmodtagere der har et ansvar for, at flere psykisk syge kommer i arbejde, mener næstformand i LO, Lizette Risgaard. (Foto: DR Nyheder)

Hvis man har et fysisk handicap, er det nemmere at få et arbejde, end hvis handicappet sidder i hovedet.

Mens næsten halvdelen af danskerne med et fysisk handicap er i job, gælder det kun hver fjerde med en psykisk lidelse, viser en SFI-undersøgelse fra 2012.Det er ikke godt nok, mener organisationen LO, der repræsenterer 1,1 million arbejdstagere.- Det er naturligvis ikke tilfredsstillende, når vi alle sammen bryster os af, at vi gerne vil have et rummeligt arbejdsmarked, siger næstformand i LO, Lizette Risgaard.Krav om ansættelseLizette Risgaard foreslår, at virksomheder i Danmark skal forpligte sig til at ansatte et vist antal personer med psykiske problemer.

- Vi ville gøre hinanden en tjeneste, hvis vi som samfund lavede nogle kontrakter med virksomheder om, hvor mange man skal tage ind, siger hun.Næstformanden mener, at det er nødvendigt, fordi mange arbejdsgivere er nervøse for at ansætte psykisk syge med et handicap.Det giver formand for Landsforeningen Sind, Knud Kristensen, hende ret i:- Hvis man ansætter én i kørestol, ved man, at der skal være en rampe og et hæve-sænke-bord. Men hvordan er det lige, rampen ser ud, hvis personen er psykisk syg. Det er ikke helt så enkelt, siger han.Knud Kristensen mener dog også, at arbejdsgivernes tilbageholdenhed handler om fordomme:- Det er jo en meget udbredt fordom om, at psykisk syge er farlige, kriminelle, at man skal passe på med at vende ryggen til dem, men det har ikke noget på sig, siger han.Lønmodtagere har et ansvarDet er arbejdsgivernes opgave at få flere psykisk syge i job, siger Lizette Risgaard, men erkender samtidig, at LOs medlemmer også har et ansvar for at ændre deres holdning til psykisk syge.- Vi skal som lønmodtagere være parate til at inkludere de her mennesker. Der har vi en opgave, siger hun.En ny måling fra Epinion for DR Nyheder viser, at hver femte dansker er betænkelig ved at få en ny kollega med en psykisk lidelse.Og ligeså mange svarer, at de er uenige i, at en person med en psykisk lidelse kan varetage et almindeligt arbejde.Snak frem for tabuLizette Risgaard mener, at lønmodtagere kan blive bedre til at tage imod kollegaer med psykiske problemer, hvis der er plads til at tale om det på arbejdspladsen.Derudover finder hun det vigtigt, at der bliver lavet nogle gode ordninger, der sikrer, at ansatte ikke skal løbe stærkere, fordi de får en psykisk syg kollega, der måske ikke kan klare helt så mange opgaver.- Det gør man i fællesskab arbejdstagerne og arbejdsgiveren imellem, så man ikke behøver at være utryg som almindelig ansat, siger Lizette Risgaard.DA: En svær opgaveHos Dansk Arbejdsgiverforening er chefkonsulent Henning Gade uenig i, at virksomhederne ikke tager nok ansvar for at få psykisk syge ind på arbejdsmarkedet.Men han erkender, at mange virksomheder savner oplysning om, hvad det vil sige at ansætte personer med en psykisk lidelse.- En psykisk lidelse er et skjult handicap, som ingen kender konsekvenserne af. Derfor er det logisk, at det er en sværere opgave, som mange arbejdsgivere ikke har forstand på. Så det kræver selvfølgelig oplysning, siger Henning Gade. DR sætter i denne uge fokus på psykisk sygdom. Du kan se mere på vores temaside Usynligt syg.